DEN HAAG - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft maandag aan de informateurs meegegeven dat ze voor significante uitdagingen staan, maar dat er ook oplossingen zijn.

Dat zei hij bij zijn vertrek na het gesprek met informateurs en onderhandelaars over een nieuw kabinet.

Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zei na afloop dat er economische problemen zijn, maar 'ook oplossingen'. Hij zag lichtpuntjes in Europa.

Als het de partijen lukt een helder perspectief te bieden voor de komende periode, stelde Teulings, kan dat voor iedereen een vorm van opluchting zijn en een basis om aan de slag te gaan.

Nuttig

VVD-leider Mark Rutte zei na afloop van het gesprek dat het 'buitengewoon nuttig' is dat de onderhandelaars zijn bijgepraat door financieel-economische deskundigen.

"We hebben goede gesprekken gehad, over zaken als de overheidsfinanciën en Europa", zei Rutte. Hij gaf toe dat hij weinig nieuws heeft gehoord. "Veel van deze zaken zijn natuurlijk bekend, bij ons en ook bij de PvdA, maar het is wel goed om alle ontwikkelingen in samenhang te bekijken."

Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom lieten zich bijpraten door demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en de topambtenaar Richard van Zwol, voorzitter van de studiegroep begrotingsruimte.

Bezuinigingen

In het overleg werd gesproken over Europa en de Nederlandse economie, over hervormingen, bezuinigingen en het tempo van het op orde krijgen van de overheidsfinanciën.

Ook Jan Kees de Jager was aanwezig bij het gesprek. Hij moest eerder weg voor een overleg met de Tweede Kamer, maar had in het gesprek de nadruk gelegd op hervormingen en gezonde overheidsfinanciën. Verder schoof Richard van Zwol aan, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën.

De onderhandelaars, Mark Rutte en Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem (PvdA), en de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zetten hun overleg na het vertrek van de experts voort. De verwachting is dat er aan het eind van de middag nog een tweede overlegronde volgt.