AMSTERDAM – De zorg voor ouderen kan per jaar 1,2 miljard euro goedkoper, met name door de AWBZ te hervormen.

Dit stelt zorgondernemerorganisatie Actiz maandag bij de presentatie van de 'Agenda voor de zorg'.  Volgens de organisatie vormt de ouderenzorg tweederde van de kosten van de de AWBZ (een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico's en langdurige zorg, red.)

Het voorstel tot hervorming van de AWBZ  is een van de belangrijkste onderdelen van de maandag gepubliceerde 'Agenda voor de zorg', dat wordt ondersteund door een groot deel van de organisaties van consumenten, cliënten, zorgaanbieders, zorgverleners en zorgverzekeraars en dat maandag in de formatietijd is aangeboden aan de politiek.

Volgens de organisaties is een beheersing van de zorguitgaven haalbaar mits overheid en politiek samen met de zorgpartijen de aanbevelingen in de komende kabinetsperiode uitvoeren.

Kwaliteit

De partijen willen een systeem waarbij zorgaanbieders worden beloond voor kwaliteit en gezondheidsuitkomsten in plaats van handelingen, verrichtingen en indicaties. "Zorgprofessionals moeten zich per minuut verantwoorden en zijn een te groot deel van tijd kwijt aan administratie. Dat systeem moet veranderen", aldus een woordvoerder van Actiz.

De organisaties willen de positie van de patiënt versterken. "We zijn als zorgorganisaties over onze eigen schaduw heen gestapt. Nu roepen we de politiek op hetzelfde te doen." 

Terug

Volgens de organisaties moet de AWBZ "terug naar waar het ooit voor bedoeld was; een publieke verzekering voor langdurige onverzekerbare zorg, zoals de gehandicaptenzorg."  De behandeling, verpleging en verzorging van ouderen en chronisch zieken moet worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Gemeenten krijgen een grotere rol omdat het belang van welzijn, participatiebevordering, inzet van mantelzorg en vrijwilligers toeneemt. Volgens de organisaties is voor de voorstellen geen stelselwijziging nodig, dit wordt zelfs als niet wenselijk gezien.

Stijging

De afgelopen 10 jaar zijn de uitgaven aan langdurige zorg in het kader van de AWBZ met 38 procent gestegen, van 18 miljard euro in 2002 tot 25 miljard euro in 2011. Vorig jaar was er een tekort van 3,3 miljard euro in de AWBZ, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Deze kosten kunnen worden gedempt als er meer wordt ingezet op maatwerk in plaats van standaard zorgpakketten, zo stelt een woordvoerder van ActiZ. "Door preventie, het betrekken en ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers en de inzet van technologie kunnen mensen langer thuis blijven wonen", zo stelt de organisatie, dat nog maandag de voorstellen bespreekt met de VVD. 

SER

Ook de Sociaal-Economische Raad stelde afgelopen weekeinde al in een ontwerpadvies al een hervorming van de AWBZ voor. Ouderen en anderen die langdurige zorg nodig hebben, zouden de kosten voor huisvesting, welzijn en voedsel zelf moeten betalen, ook als ze in een instelling wonen.

De zorgagenda is opgesteld door onder meer GGD Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Orde van Medisch Specialisten (OMS), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).