DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD en PvdA en de informateurs worden maandagochtend bijgepraat over de economie en de rijksfinanciën door een viertal financiële experts.

CDA-minister Jan Kees de Jager van Financiën is een van hen. Verder komen president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau en Richard van Zwol, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën.

De onderhandelaars Mark Rutte en Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn afgelopen vrijdag onder leiding van de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) begonnen met hun werk.

Het is gebruikelijk dat aan het begin van de kabinetsformatie eerst precies wordt bekeken hoe de economie en de overheidsfinanciën ervoor staan.

Urgentie

De onderhandelaars en informateurs zullen naar verwachting maandagmiddag weer met zijn zessen om de tafel gaan. Vorige week bleek ''een sterk gevoel van urgentie'' bij beide partijen om het eens te worden in de onderhandelingen over een regeerakkoord op hoofdlijnen.

VVD en PvdA hebben afgesproken tijdens de formatie radiostilte te betrachten en dus geen inhoudelijke mededelingen te doen.

Lees alles over de formatie op onze special