AMSTERDAM - VVD-stemmers zijn in de afgelopen week positiever geworden over een eventueel kabinet met de PvdA.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 46 procent van de VVD-stemmers zo'n kabinet graag wil. Vorige week was dat slechts 18 procent. Nog eens 52 procent zegt nu dat zij samenwerking met de PvdA 'acceptabel' vinden.

PvdA-kiezers zijn minder positief over een kabinet met de VVD. Onder hen zegt 25 procent graag een kabinet VVD-PvdA te zien, terwijl 56 procent dat acceptabel vindt. Van alle Nederlanders zegt 77 procent de samenwerking graag te willen of acceptabel te vinden.

Maar liefst 81 procent vindt het ook goed dat er eerst wordt geprobeerd een kabinet te vormen met de twee grootste partijen. Dat dit gebeurt zonder dat de koningin daarbij betrokken is, keurt een meerderheid goed. Slechts 37 procent vindt dat zij weer een 'duidelijke rol' moet krijgen bij de formatie.

Zetels

Tien dagen na de verkiezingen zou 91 procent van de kiezers nog op dezelfde partij stemmen als op de verkiezingsdag zelf. Opvallend is dat de PvdA volgens De Hond weer vier zetels zou verliezen als de verkiezingen nu werden gehouden. De partij zou dan op 34 zetels uitkomen.

De SP zou juist weer drie zetels winnen, om op een totaal van 18 te komen.