BRUSSEL - Circa 4500 motorrijders, hoofdzakelijk uit Nederland, hebben zaterdag in Brussel betoogd tegen een geplande Europese APK-plicht voor motoren.  

Ze kwamen bijeen bij het Atomium en bezetten de Wetstraat bij de Europese Commissie.

De motorrijders vinden de APK-plicht nergens voor nodig. Slechts 0,3 procent van de ongevallen met motorfietsen is te wijten aan technische defecten van de motorfiets.

In landen waar de keuring verplicht is, daalde het aantal ongelukken niet, volgens een studie. De keuringsplicht kost Europese motorbezitters 1,2 miljard euro per jaar, aldus de Motorrijders Actie Groep (MAG).

Volgens hem kosten de keuringen 1,2 miljard euro per jaar in de EU. ''Het is een maatregel voor een probleem dat niet bestaat'', aldus Nico Perk. Hij hekelde ook de Nederlandse pers, omdat die te weinig over de protestrit zou melden. ''Het gaat wel om een groep van 1,7 miljoen kentekens in Nederland die getroffen zou worden".

CDA

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp, die zelf op zijn Harley Davidson was gekomen, sprak de motorrijders toe bij het Atomium. Van de Camp is tegen de APK-plicht voor motoren en noemt het voorstel van de Europese Commissie een typisch voorbeeld van bemoeizucht. De CDA'er onderhandelt namens het Europarlement over het APK-plan, dat in 2016 zou moeten ingaan.

Een delegatie motorrijders sprak zaterdagmiddag met vertegenwoordigers van de Europese Commissie. Na afloop reageerden de motorrijders teleurgesteld. De Belgische Federatie van Boze Motorrijders (FBMC) gaat maandag een brief sturen naar staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet. Ze dreigen met blokkades in de Belgische keuringscentra.

Bij de manifestatie zaterdag waren geen incidenten.