AMSTERDAM - De VVD moet bij de formatiegesprekken oppassen met de offers die zij vraagt van de PvdA. De partij van Mark Rutte bevindt zich namelijk niet in een positie om te 'overvragen'.

Dat zegt voormalig PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Volgens hem kan de VVD kabinetsdeelname vergeten als de formatiegesprekken met de PvdA stuklopen.

Cohen wijst erop dat zijn partij voor een dergelijk scenario een alternatief heeft in de vorm van een coalitie met CDA, D66 en SP.

Omgekeerd

Cohen onderhandelde zelf twee jaar geleden met de VVD, D66 en GroenLinks over een paars-pluskabinet. Die gesprekken liepen uiteindelijk uit op niets.

"Het spel is omgekeerd in vergelijking met twee jaar geleden. Toen hadden wij de VVD nodig en zij ons niet. Nu is het andersom," aldus Cohen.

In hetzelfde interview benadrukt de oud-PvdA-leider dat een coalitie met de VVD zijn voorkeur heeft. Hoewel het alternatief van PvdA, CDA, D66 en SP een mogelijkheid is, levert het volgens hem namelijk mogelijk een instabiele combinatie op.

Waarschuwingen inslikken

Volgens Cohen betekenen de nieuwe politieke verhoudingen dat VVD-leider Mark Rutte zijn waarschuwingen over de PvdA ten tijde van de campagne moet inslikken.

Rutte stelde toen dat de PvdA een 'gevaar' voor het land zou zijn, PvdA-leider Diederik Samsom bekritiseerde het 'rechtse rotbeleid' van de afgelopen 2 jaar. Cohen: ''Het verschil is dit: Rutte moet zijn uitspraak inslikken, Diederik heeft gewoon gelijk.”

Cohen trad begin dit jaar af als PvdA-leider omdat hij zijn rol als oppositieleider niet waar kon maken. Na een interne verkiezing werd Diederik Samsom eerst fractievoorzitter en later ook lijsttrekker en partijleider.

Alles over de formatiegesprekken op onze special