AMSTERDAM - Maxime Verhagen (CDA) ziet geen 'ideologische leegte' bij zijn partij. Dat zei de vicepremier vrijdag in een reactie op een column van het woensdag afgezwaaide Kamerlid en 'dissident' Ad Koppejan. "Ik ben het niet met hem eens."

Koppejan blikte in zijn column terug op zijn Kamerlidmaatschap en de recente verkiezingsnederlaag van zijn partij. Dat is volgens hem niet zomaar een nederlaag. "Het heeft te maken met de identiteitscrisis waarin de christendemocratie sinds enkele jaren in verzeild is geraakt", schrijft hij. "Het is de ideologische leegte die de partij opbreekt."

Dit 'vacuüm' leidde er onder meer toe dat het CDA in zee ging met de PVV van Geert Wilders. Door dat besluit is het CDA als middenpartij en 'partij van verbinding' van zichzelf vervreemd geraakt. "Dat heeft zich gewroken."

Als 'dissident' verzette Koppejan zich samen met ex-Kamerlid Kathleen Ferrier tegen de gedoogcoalitie met de PVV.

Verhagen

Verhagen verwerpt de kritiek van zijn partijgenoot. Hij wijst er op dat binnen het CDA wel degelijk een ideologische discussie wordt gevoerd, naar aanleiding van het zogeheten strategisch beraad binnen de partij.

"Je hoeft het niet met alles eens te zijn, en blijkbaar zijn het relatief weinig kiezers die het met ons eens waren", zegt Verhagen. Maar de discussie is er volgens hem wel. Het CDA veroverde bij de verkiezingen dertien zetels, een verlies van acht.

Verder wilde de vicepremier niets kwijt over de kwestie. Dat is aan partijleider Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peethoom. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilde na de ministerraad evenmin iets kwijt over Koppejans uitspraak.