DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD en PvdA hebben vrijdagmiddag een eerste formatiegesprek gehad met informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).

Mark Rutte van de VVD en Diederik Samsom van de PvdA hebben dezelfde prioriteiten voor de vorming van een nieuw kabinet. Dat zei informateur Henk Kamp vrijdag na een eerste gesprek met beide fractieleiders. 

Hij sprak van ''een heel goed begin''. Kamp voerde samen met collega-informateur Wouter Bos vrijdag de eerste onderhandelingsronde in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer.

Kamp merkte bij Rutte en Samsom een ''sterk gevoel van urgentie'' en ''goede intenties'' om snel tot een kabinet te komen. Beide onderhandelaars zijn het eens over de werkwijze.

Resultaat

Rutte en Samsom willen volgens Kamp zo snel mogelijk tot resultaat komen. Dat merkt hij aan de opmerkingen van beide leiders onder meer in de Tweede Kamer, maar ook in de eerste onderhandelingsronde. Ze laten het duidelijk blijken, aldus de VVD-er Kamp.

Voorlopig zal er weinig naar buiten worden gebracht over de stand van zaken bij de informatie. ''Met groot gevoel van urgentie en heel veel goede voornemens gaan we bouwen aan een inhoudelijk programma'', zei Bos (PvdA). Maar hij voegde eraan toe: ''Totdat we daarin geslaagd zijn zult u ook niet veel meer van ons horen.''

De informateurs spreken maandagochtend met de president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, minister Jan Kees de Jager van Financiën, Coen Teulings van het Centraal Planbureau en een topambtenaar van Financiën.

Die moeten hen op de hoogte stellen van de actuele stand van de begroting en de economische vooruitzichten. In de middag spreken de informateurs dan weer met beide onderhandelaars

Koningin Beatrix

Er zal contact zijn met koningin Beatrix tijdens de informatie. De majesteit zal aangeven wanneer ze wat wil weten en wij zullen dan langsgaan om haar op de hoogte te brengen, aldus Kamp.

Bos liet weten niet beschikbaar te zijn voor een ministerspost in een nieuw kabinet. Zolang hij informateur is, heeft hij onbetaald verlof van zijn werkgever KPMG gekregen.

Lees alles over de formatie in ons dossier