DEN HAAG - Banken moeten hun klant meer centraal stellen als die financiële producten aanschaft. Dat wil minister Jan Kees de Jager (Financiën) vastleggen in een wet.

Hij hoopt met de maatregel het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. ''Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant'', stelt de minister.

Door de nieuwe wet krijgen de banken een algemene zorgplicht. Ze moeten dan bijvoorbeeld in het belang van de klant handelen als ze adviezen geven.

Ook krijgt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de mogelijkheid om eerder in te grijpen. Daarmee wordt de klant volgens De Jager beter beschermd tegen slechte financiële producten.

Consultatie

Het wetsvoorstel is nu in consultatie. Dat houdt in dat marktpartijen en toezichthouders de komende weken op het voorstel kunnen reageren. Ook een wetsvoorstel van De Jager om extra kapitaalbuffers te introduceren voor systeembanken is in consultatie.

De minister wil daarmee een weerbaarder en stabieler financieel systeem creëren, dat beter kan omgaan met een crisis.

De Jager hoopt de wetsvoorstellen in het voorjaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Ze zijn onderdeel van een groot pakket hervormingen van De Jager. Hij heeft 40 maatregelen genomen om de financiële sector aan te pakken.