DEN HAAG - Naast Kamerlid Khadija Arib van de PvdA gaan ook Gerard Schouw van D66 en Anouchka van Miltenburg van de VVD een gooi doen naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

Dat lieten zij donderdag weten, nadat de profielschets voor de functie was vastgesteld.

Kandidaten voor het voorzitterschap kunnen zich tot dinsdag 12.00 uur melden bij de griffier van de Kamer.

Daarna zal er in de Kamer een debat worden gevoerd over wie de hamer in handen moet krijgen en de opvolger wordt van Gerdi Verbeet, die woensdag afscheid nam van de Kamer.

Na het debat dinsdag wordt gestemd over de verschillende kandidaten.

Schouw

In een toelichting op zijn kandidatuur zei Gerard Schouw donderdag: "Ik onderstreep het belang van een efficiënt en gezaghebbend parlement en ben zeer gemotiveerd om een brug te slaan tussen de Nederlandse bevolking en haar vertegenwoordiging in de Tweede Kamer."

Schouw was 7 jaar voor D66 lid van de Eerste Kamer, 2 keer partijvoorzitter, zat 8 jaar in de gemeentepolitiek van Dordrecht en is nu 2 jaar lid van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg

Van Miltenburg vindt dat ze "naadloos" voldoet aan het gewenste profiel. Ze bezit naar eigen zeggen voldoende parlementaire en bestuurlijke ervaring en wil zoals het profiel vraagt aan het werk met social media.

"Voorop gesteld, ik vind het een hele erge mooie functie." Van Miltenburg, die de afgelopen jaren VVD-vicefractievoorzitter was, typeert zichzelf als "een vrolijke, maar ook strenge en rechtvaardige voorzitter".