DEN HAAG - Op de dag dat de nieuwe Tweede Kamer aantreedt, doen elf organisaties de dringende oproep om direct te stoppen met het plan om het woon-werkverkeer te gaan belasten.

In een brief aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) dringen zij er donderdag op aan snel duidelijkheid te scheppen over de zogehetenforensentaks.

Organisaties van werknemers, werkgevers, reizigers en mobiliteit wijzen erop dat er na de verkiezingen een ruime Kamermeerderheid is die de onbelaste reiskostenvergoeding wil behouden.

Organisaties van werknemers, werkgevers, reizigers en mobiliteit wijzen erop dat er na de verkiezingen een ruime Kamermeerderheid is die de onbelaste reiskostenvergoeding wil behouden.

Eerder dit jaar spraken VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks in het begrotingsakkoord af om deze reiskostenvergoeding te gaan belasten. De maatregel moet 1,3 miljard euro opleveren.

'Verkiezingsbelofte'

Op een paginagrote advertentie in De Telegraaf maken de 11 initiatiefnemers donderdag ook aan het publiek hun mening duidelijk. ''Beste Kameleden, namens 4,5 miljoen Nederlandse forensen: van harte gefeliciteerd met uw verkiezing. We zijn blij dat er met deze verkiezingsuitslag een ruime Kamermeerderheid is voor behoud van onbelaste reiskosten.(...) Maak daarom werk van uw verkiezingsbelofte en haal de forensentaks zo snel mogelijk van tafel.''

Ook schrijven de organisaties de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp voor de komende kabinetsformatie aan.

''Wij maken u onze grote zorg kenbaar met betrekking tot het voornemen tot het afschaffen van de onbelaste reisvergoeding voor het woon-werkverkeer. Het doorgaan vinden van dit wetsvoorstel zou leiden tot ingrijpende negatieve effecten voor de koopkracht, de arbeidsdeelname, de arbeidsmobiliteit en voorzaakt extra administratieve lasten.''

''We verzoeken politieke partijen om in het formatieproces en bij de Kamerbehandeling met spoed af te zien van invoering van de forensentaks voor alle vormen van woon-werkverkeer.''

De oproep is afkomstig van de volgende organisaties: ANWB, Bovag, de vakbonden CNV, FNV, MHP, MKB Nederland, Nederlandse Spoorwegen, Rai, Rover, VNA (autoleasebedrijven) en VNO-NCW.