DEN HAAG - Het formeren nieuwe stijl waarbij de Tweede Kamer het initiatief neemt en niet meer de koningin, ''loopt eigenlijk heel goed''. Dat zei premier en VVD-leider Mark Rutte woensdag na het laatste debat van de huidige Kamer.

Scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft het formatieproces afgelopen zomer volgens Rutte goed voorbereid, waardoor snel een verkenner kon worden aangesteld.

Verkenner Henk Kamp stelde een rapport op over de formatiemogelijkheden, waar de Tweede Kamer donderdag over debatteert.

Rutte voorspelde dat hij en zijn mogelijk toekomstige coalitiegenoot Diederik Samsom (PvdA) zich de komende tijd niet zullen uitspreken over de gang van de formatie.

''Het is beter om meteen met een eindproduct te komen'', verklaarde Rutte. Openheid bemoeilijkt volgens hem de onderhandelingen.

Hoofdlijnen

Rutte en Samsom gaan proberen er op hoofdlijnen samen uit te komen. ''We gaan kijken of we elkaar iets kunnen gunnen'', zei Rutte, die liever niet van uitruilen sprak.

Hij ging niet in op de vraag welke kwesties hij eventueel aan de PvdA zou willen laten. ''De formatie begint pas vrijdag'', zei hij daarover.

Termijn

Volgens Rutte vinden hij en Samsom het beide belangrijk dat het kabinet gaat bestaan uit ''hele goede mensen'', die dan ook de ruimte moeten krijgen om zelf invulling te geven aan het beleid.

Alles van tevoren op papier zetten, duidt op een soort ''gestold wantrouwen'', zei Rutte.

De twee politici hoeven het niet alleen uit te vechten. Informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zitten ook aan tafel, evenals de zogeheten secondanten Stef Blok (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Rutte denkt wel steun te hebben aan Blok. ''Hij is een hele goede onderhandelaar'', zei Rutte.

De VVD'er herhaalde dat hij hoopt er zo snel mogelijk uit te zijn. Een termijn wilde Rutte niet noemen.