HAARLEM - Voormalig Tweede Kamerlid Hero Brinkman staat volgende week dinsdag bij de politierechter in Haarlem terecht voor bedreiging.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem woensdag bevestigd.

De zaak houdt verband met een ruzie uit 2010, waarbij Brinkman en een aannemer elkaar over en weer beschuldigden van mishandeling en poging tot doodslag. Het conflict draaide om de verbouwing van de stolpboerderij van de politicus in Middenbeemster.

Volgens de OM-woordvoerster is de zaak tegen de aannemer geseponeerd. Justitie wilde de zaak tegen Brinkman onder voorwaarden seponeren, maar die ging daar niet mee akkoord. Het OM acht de bedreiging van Brinkman wel bewijsbaar, maar de aannemer heeft er zelf ook een aandeel in gehad, aldus het OM.

Gerechtshof

Het Kamerlid stapte naar het gerechtshof in Amsterdam, waardoor de zaak nu alsnog wordt behandeld. Volgens de woordvoerster stelt Hero Brinkman dat hij niets heeft misdaan.

Brinkman wil van alle blaam gezuiverd worden. Bij seponering van de zaak zou de vermeende bedreiging gebruikt kunnen worden bij een eventueel volgend strafbaar feit van Brinkman.