DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft een dozijn vertrekkende leden van de Tweede Kamer tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau gemaakt. Ook scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kreeg een lintje.

Verbeet sprak woensdag alle afzwaaiende Kamerleden persoonlijk toe.

Het gaat om de Kamerleden Willibrord van Beek (VVD), Coskun Çörüz (CDA), Ger Koopmans (CDA), Henk Jan Ormel (CDA), Kathleen Ferrier (CDA), Boris van der Ham (D66), Mirjam Sterk (CDA), Charlie Aptroot (VVD), Pauline Smeets (PvdA), Margreeth Smilde (CDA), Elly Blanksma (CDA) en Jack Biskop (CDA).

Verbeet speldde de gedecoreerden de versierselen op ten overstaan van de overige Kamerleden.

Ineke van Gent (GroenLinks) wilde geen lintje van de koningin. Er is vooraf wel gevraagd of ze er prijs op stelde, maar dat was niet zo, vertelde ze zelf.

Ze is republikein en bovendien heeft ze er weinig mee dat je een onderscheiding krijgt omdat je ergens langere tijd zit. Ineke van Gent is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamer geweest.

Tranen

De woorden van Verbeet veroorzaakten diverse keren een lach en een traan. Zo hield Van Gent het niet droog. Ook Richard de Mos, die tot zijn ontsteltenis niet meer op de kandidatenlijst van de PVV kwam, moest zichtbaar tegen zijn tranen vechten.

Maar er was ook ruim baan voor de gulle lach, vooral toen Verbeet het woord richtte tot Ad Koppejan van het CDA: ''Ik kom nu toe aan de Koefnoen-types.''

Ook strooide Verbeet met lovende woorden. Bijvoorbeeld voor Eric Lucassen, evenmin op de laatste PVV-kandidatenlijst gezet. Hij kwam in het nieuws doordat hij onder meer zijn buren zou hebben geterroriseerd. Maar hij werd 'een gedegen Kamerlid', vindt Verbeet, met veel dossierkennis.

Voorzitter 

Verbeet nam woensdagmiddag zelf ook afscheid als voorzitter van de Tweede Kamer. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) speldde haar de versierselen die bij de koninklijke onderscheiding horen persoonlijk op.

Rutte prees Verbeet als voorzitter die gedecideerd, maar ook met humor haar werk deed. "Ik heb grote waardering voor de manier waarop u uw moeilijke baan heeft vervuld." De premier wees erop dat Verbeet zich steeds 'volkomen bewust' was van het hoge instituut dat zij vertegenwoordigt, en dat zij steeds 'alle ruimte voor een stevig debat' gaf.

Betrokkenheid

Rutte memoreerde ook de grote persoonlijke betrokkenheid van Verbeet. Dat deden ook voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) en eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer Willibrord van Beek (VVD), die haar eveneens toespraken.

Van Beek omschreef Verbeet als een resolute, zelfkritische vakvrouw, met veel betrokkenheid bij andere Kamerleden en bij alle medewerkers van het Kamerbedrijf. Ze is ook iemand die je 'om een boodschap kunt sturen' en hij prees haar om haar inzet om van de Kamer een modern en toegankelijk parlement te maken.

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf noemde Verbeet 'het gezicht van de Tweede Kamer'. Hij heeft het gevoel dat de meeste landgenoten wel vonden dat het voorzitterschap bij haar in vertrouwde handen was. ''Verbeet heeft verbeterd'', vindt De Graaf. Hij noemde als haar meest recente wapenfeit dat ze de formatie 'in elk geval een vliegende start' heeft gegeven.

Verlegen

''Ik word er ontzettend verlegen van'', reageerde Verbeet. Ze kijkt dankbaar terug: ''Wat is het waardevol dat je je volk mag vertegenwoordigen.''

Ze nam de gelegenheid te baat om haar waardering uit te spreken voor alle mannen en vrouwen die zich overal in de wereld inzetten voor vrede, democratie en rechtstaat.

Verbeet kwam in 2001 de namens de PvdA in de Kamer. Op 6 december 2006 werd ze verkozen tot Kamervoorzitter. Ze kreeg de voorkeur boven Maria van der Hoeven (CDA) en Henk Kamp (VVD). Vier jaar later werd ze herkozen. Toen liet ze Charlie Aptroot (VVD) achter zich. Verbeet is na partijgenoot Jeltje van Nieuwenhoven de tweede vrouwelijke Kamervoorzitter.