Meer Nederlanders in buitenland in problemen

DEN HAAG - Steeds meer Nederlanders doen een beroep op consulaire bijstand als zij in het buitenland in problemen raken.

Tussen 2008 en 2011 is dat aantal gegroeid van 1683 naar 3169 gevallen. Dat staat in de begroting 2013 van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken die dinsdag op Prinsjesdag is gepresenteerd.

Tegelijk is het al jaren beleid van Buitenlandse Zaken om het aantal Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland te verminderen om de uitgaven terug te dringen. Ook in 2013 sluiten vijf vertegenwoordigingen hun deuren, in Zambia, Burkina Faso, Bolivia, Guatemala en in Nicaragua.

Het is de bedoeling dat het ingekrompen diplomatieke netwerk moderner en efficiënter wordt. In extreme noodsituaties of bij grote calamiteiten kunnen speciale teams Nederlandse ambassades elders te hulp schieten.

Gedetineerden

Nederlanders worden in het buitenland alleen geholpen als zij in nood zijn en zichzelf niet kunnen redden, onder wie gedetineerden. Nederlanders komen vaker in lastige situaties terecht doordat ze volgens ingewijden meer op vakantie gaan en ook vaker naar verre landen. Bovendien gaan mensen vaker dan voorheen onvoorbereid naar verre bestemmingen.

Lees meer over:
Tip de redactie