AMSTERDAM - Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) gaan als informateurs de onderhandelingen leiden tussen VVD en PvdA over een nieuw kabinet.

Dat staat in het verslag van Kamp over zijn verkenning naar de mogelijkheden van een nieuw kabinet. Dat heeft hij dinsdagmiddag aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

In zijn verslag constateert Kamp dat de informateurs als opdracht zouden kunnen krijgen ''om - mede gelet op de financieel-economische situatie en in verband daarmee de begroting voor 2013 - op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheid te onderzoeken van een stabiel kabinet uit VVD en PvdA''.

Formeel gaat het om een advies van Kamp aan de Tweede Kamer. Die houdt donderdag een debat over de formatie, waarin de informateurs worden benoemd.

Regeerakkoord

Uit het verslag blijkt ook dat zowel VVD-leider en premier Mark Rutte als PvdA-leider Diederik Samsom tegenover hem heeft gepleit voor een ''regeerakkoord op hoofdlijnen'', dat door het nieuwe kabinet nader wordt uitgewerkt.

Tijdens de verkenning bleek al dat VVD en PvdA de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet willen starten. De twee partijen hebben een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer.

Verkenning

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Kamp na de verkiezingen de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkend.

Hij vond de klus 'een eer' en heeft geprobeerd zijn bevindingen 'op een nette manier' op papier te zetten. Verbeet toonde zich aangenaam verrast over de snelheid waarmee Kamp te werk is gegaan, op de burelen van de Tweede Kamer. Dat laatste geeft volgens haar aan ''dat we het op een nieuwe manier doen''.

Kamp sprak afgelopen vrijdag met alle fractievoorzitters over de consequenties van de verkiezingsuitslag. Daarna ontving hij maandag nog eens Rutte en Samsom afzonderlijk en gezamenlijk.

Duo

Eerder dinsdag lieten ingewijden binnen de VVD al weten dat de partij geen probleem zou hebben met de aanstelling van twee informateurs.

PvdA-leider Samsom liet vorige week, na de grote verkiezingswinst van VVD en PvdA, al weten dat een duo logisch is bij partijen van vergelijkbare omvang.

Bos

Bos (14 juli 1963) is oud-partijleider van de PvdA. Bij de verkiezingen begin 2003 zorgde hij er in een paar weken tijd voor dat zijn partij bijna de grootste werd. Een kabinetsformatie met het CDA strandde echter.

Na de verkiezingen in 2006 bleken CDA en PvdA toch tot elkaar veroordeeld. Bos verloor weliswaar net de verkiezingen maar werd vicepremier en minister van Financiën onder CDA-leider Jan Peter Balkenende. De internationale kredietcrisis in 2008 zette vervolgens de wereld van Bos op zijn kop. Hij draaide maandenlang overuren om de financiële sector te redden, waarvoor hij veel lof kreeg.

Begin 2010 stapte Bos met de PvdA-bewindslieden uit het kabinet, uit onvrede over de Nederlandse rol in Afghanistan. Kort daarna verliet hij zelfs de politiek. 

Bos kan bogen op veel financieel-economische kennis, een voordeel in de huidige tijd.

Koningin

Na het debat donderdag gaan de officiële formatiegesprekken tussen VVD en PvdA van start. Daar kunnen meerdere partijen bij betrokken zijn.

VVD-minister Kamp werd de dag na de verkiezingen door de Tweede Kamer gevraagd als verkenner op te treden. Die taak werd voorheen vervuld door koningin Beatrix.

Alles over de formatie in ons dossier

Kamp en Bos informateurs