DEN HAAG - De partijen die aan de kant staan bij de formatie vragen zich af wat er van het lenteakkoord overblijft nu op Prinsjesdag de plannen voor 2013 worden gepresenteerd.

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie kwamen na de val het kabinet in april tot een akkoord voor de begroting van 2013. Deze plannen waren al bekend, maar werden dinsdag officieel gepresenteerd.

PvdA-leider Diederik Samsom liet eerder weten tegen de forensentaks, nullijn voor ambtenaren en de btw-verhoging te zijn.

CDA-leider Buma wil donderdag, tijdens het Kamerdebat over de formatie, van de PvdA weten hoe het verder moet met de btw-verhoging in het lenteakkoord.

Deze maatregel gaat per 1 oktober in en Buma wil van Samsom weten hoe hard de PvdA tijdens de formatie aan dit punt vasthoudt.

Niet realistisch

In een reactie laat Samsom weten dat het 'niet realistisch' is dat de btw-verhoging nog van tafel gaat. Wel wil hij af van de forensentaks. Eerder had Rutte ook al aangegeven hiervan af te willen.

Vermoedelijk zullen VVD en PvdA tijdens de formatie proberen om een dekking te vinden van 1,3 miljard om de belasting van tafel te halen.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil van Samsom en Rutte weten wat er van het akkoord overblijft nu PvdA en VVD samen praten over de vorming van een nieuw kabinet.

"De vraag is of de onderhandelaars richting de SP gaan of dat ze het vijfpartijenakkoord blijven steunen", aldus Pechtold, die de PvdA-leider waarschuwt dat veel van de hervormingen niet meer zijn terug te draaien, omdat ze al door het parlement zijn aangenomen.

Hij toonde zich verheugd dat de Koningin in haar troonrede refereerde aan het akkoord.

Roemer

SP-leider Emile Roemer noemt de gesprekken tussen Samsom en Rutte wederom een heilloze exercitie.

"Als je kijk naar de verschillen tussen die twee partijen denken ze overal totaal anders over. Kiezers hebben niet op Samsom gestemd om met de VVD te gaan samenwerken, maar om Rutte uit het Torentje te halen."

ChristenUnie-leider Arie Slob, ook deelnemer in het lenteakkoord, zegt nieuwe voorstellen op zijn meritis te willen beoordelen, maar hij ziet daar niet snel meerderheden voor.

Rutte

Rutte benadrukt dat het Kunduz-akkoord blijft staan en dat wijzigingen alleen mogelijk zijn als er alternatieven zijn die kunnen rekenen op een meerderheid.

Hij noemt de formatie 'lastig' gezien de grote verschillen, maar hij heeft het vertrouwen dat zowel VVD en PvdA het landsbelang boven het partijbelang zullen stellen.

Hij zegt over Samsom: 'een man waarmee ik zaken kan doen'.

 Lees alles over Prinsjesdag op onze special