DEN HAAG - Volgens ingewijden is het voor de VVD geen probleem als er twee informateurs die de onderhandelingen tussen VVD en PvdA over de vorming van een kabinet gaan leiden.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdag opnieuw dat hij het voor de hand vindt liggen als er twee informateurs komen, een per partij.

Vorige week, na de grote verkiezingswinst van VVD en PvdA, liet Samsom al weten dat een duo logisch is bij partijen van vergelijkbare omvang.

VVD-leider en premier Mark Rutte is dinsdagmiddag vol lof over PvdA-leider Diederik Samsom, met wie hij snel de onderhandelingen start over een nieuw kabinet. ''Ik denk dat Samsom een man is met wie ik zaken kan doen en ik denk dat dat wederzijds is'', zei Rutte.

Rutte zei een buiging te maken voor de verkiezingswinst die Samsom vorige week met de PvdA boekte. De PvdA ging van 30 naar 38 zetels. Eigenlijk was de winst nog groter, aldus Rutte, omdat bij het aantreden van Samsom als PvdA-leider de partij er nog slechter voor stond in de peilingen.

Voorspellen

Rutte wilde niet voorspellen wanneer de gesprekken tussen VVD en PvdA succesvol afgerond kunnen worden. ''We proberen er zo snel mogelijk uit te komen.''

Volgens hem is het besef bij hem en Samsom aanwezig dat VVD en PvdA aanzienlijk groter zijn dan de rest van de partijen en er dus bij hen een zware verantwoordelijkheid rust. Rutte zei erop te vertrouwen dat het mogelijk is, ondanks grote inhoudelijke verschillen, alleen met de PvdA een stabiel kabinet te vormen.

Onderhandelingen

Naar verwachting starten VVD en PvdA hun onderhandelingen nadat de Tweede Kamer donderdag heeft gedebatteerd over de verkiezingsuitslag.

Henk Kamp, die als verkenner de mogelijkheden voor een nieuw kabinet onderzoekt, komt dinsdag of woensdag met het verslag van zijn werkzaamheden.

Lees alles over de formatie in ons dossier