AMSTERDAM - Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen het plan van de Europese Commissie om een verplicht vrouwenquotum in te voeren voor beursgenoteerde bedrijven waar te weinig vrouwen in de raad van bestuur zitten. 

Den Haag is het niet eens met de suggestie van Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) om een quotum van 40 procent in te voeren.

Samen met acht andere EU-lidstaten heeft Nederland dit Brussel laten weten, bevestigde een woordvoerster van Reding maandag. De landen erkennen dat er te weinig vrouwen in de top van bedrijven zijn. Maar zij vinden dat dat nationaal moet worden opgelost.

Reding neemt nota van de bezwaren, meldt de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er nog geen definitief voorstel op tafel ligt. Ze werkt wel verder aan haar voorstel.

Donkere pakken

"Gelukkig worden de Europese wetten over belangrijke onderwerpen zoals deze niet gemaakt door negen mannen in donkere pakken achter gesloten deuren, maar in een democratisch proces met een democratisch gekozen Europees Parlement dat erover zal beslissen op voet van gelijkheid met de Europese Raad", aldus Reding.

Nederland en de acht andere landen willen geen regelgeving op Europees niveau, stellen zij in een gezamenlijke brief eind vorige week aan de Europese Commissie. Berlijn stuurde een vergelijkbare brief, meldden Duitse media. Met de krachtenbundeling wordt de kans groter dat het voorstel de eindstreep niet haalt.

Glazen plafond

Reding daagde de bedrijven vorig jaar uit naar meer vrouwen in de top te streven. Zij zouden moeten beloven in 2015 30 procent vrouwen in de besturen te hebben, en 40 procent vijf jaar later. Door het zogenoemde glazen plafond gaan er economische groeimogelijkheden verloren, aldus de commissaris.

Reding gaf de bedrijven vorig jaar twaalf maanden de tijd om zelf actie te ondernemen.