AMSTERDAM - De provincie Noord-Brabant komt dertien zetels tekort voor een representatieve Kamerafvaardiging.

Zo’n 14,7 procent van de Nederlandse bevolking woont in Noord-Brabant. Dat komt neer op 22 zetels. De provincie levert echter negen Kamerleden af.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. Maandag maakte de Kiesraad definitief bekend welke kandidaten de Tweede Kamer in mogen.

Gelderland, goed voor achttien theoretische zetels, mag negen Kamerleden naar Den Haag sturen.

Alleen Noord- en Zuid-Holland hebben een oververtegenwoordiging in de Tweede Kamer. Utrecht en Limburg leveren exact genoeg volksvertegenwoordigers af.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Kiesraad. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ten opzichte van 2010 is Noord-Brabant niet vooruit gegaan qua Kamervertegenwoordiging. Flevoland, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland zijn er op achteruit gegaan.

Noord-Holland heeft echter nog een oververtegenwoordiging in de Tweede Kamer. Zuid-Holland, theoretisch goed voor 32 zetels, levert 49 Kamerleden af. Dat is een stijging van vijf personen ten opzichte van twee jaar geleden.

De noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben allen 1 zetel tekort voor een representatieve afvaardiging. Al deze provincies zijn tussen de twee kabinetten niet op voor- of achteruit gegaan.

Ook in het zuiden is het aantal zetels onveranderd gebleven.

Twee kandidaten, namelijk Sjoerd Wiemer SJoerdsma van D66 en Michael Servaes van PvdA, zijn nog woonachtig in het buitenland.