DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben vertrouwen in een goede samenwerking.

Dat bleek maandagmiddag toen de twee kort voor 13.30 uur naar buiten kwamen na een gesprek met verkenner Henk Kamp. Rutte nam ook het woord 'vruchtbaar' in de mond.

VVD-minister Kamp verkent op verzoek van de Tweede Kamer aan het begin van de kabinetsformatie de mogelijkheden.

Rutte zei maandag dat de verkenner zijn werkzaamheden zelfs 'ruim' voor het debat donderdag af zal hebben.

Na donderdag willen de beide partijen waarschijnlijk gaan praten over echt inhoudelijke zaken, viel uit de woorden van Samsom af te leiden.

Draagvlak

Voor de partijleiders om 12.30 uur samen met Kamp om de tafel zaten, spraken ze maandagochtend eerst afzonderlijk met hem. Daarna lieten ze beide weten dat ze het draagvlak voor een kabinet met daarin ten minste VVD en PvdA hadden zien groeien.

Samsom was om 9.00 uur de eerste. Na afloop zei hij: "We hebben besproken hoe de stand van zaken is na afgelopen vrijdag en het lijkt erop dat er een groeiend draagvlak is voor het advies dat wij vorige week al gaven, namelijk een informatie met ten minste VVD en PvdA." Dat baseerde hij op de adviezen die de andere fractieleiders vrijdag gaven aan Kamp.

VVD-leider Rutte volgde een uur later. Daarna zei hij: ''Ik begreep dat de heer Samsom heeft gezegd dat hij toenemend draagvlak ziet voor een combinatie van VVD en PvdA en ik heb dezelfde constatering.''

Rutte en Samsom over hun gesprek met verkenner Kamp:

SP

Rutte wilde niks zeggen over eventuele andere partijen die zich bij VVD en PvdA zouden kunnen aansluiten. Samsom had er eerder voor gepleit dat ook de SP aan tafel zou komen, maar dat was vrijdag al door Rutte afgewezen. Hij wil niet met een 'links blok' in een regering.

Afgelopen vrijdag bleek tijdens een eerste consultatieronde met alle fractievoorzitters al dat de meeste partijen willen dat de VVD en PvdA samen om tafel gaan.

De VVD en PvdA gaven voor het weekend al aan wel samen te willen praten over een eventueel kabinet. Bij de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen woensdag behaalden ze respectievelijk 41 en 38 zetels.

Informateur

Kamp ontvangt dinsdagochtend de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD). Hij zal met De Graaf de ontwikkelingen in de kabinetsformatie bespreken.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag het verslag van Kamp, en stelt dan een of meerdere informateurs aan. Vervolgens gaan de officiële formatiegesprekken tussen VVD en PvdA van start. Daar kunnen meerdere partijen bij betrokken zijn.

Alles over de verkiezingen in ons dossier