AMSTERDAM - Nederland is het beste af met een coalitie waar naast VVD en PvdA ook CDA en D66 in zitten. "Het voordeel is dat je dan een echt brede coalitie hebt", zegt hij maandag in De Telegraaf.

Die coalitie heeft dan ook een meerderheid in de Eerste Kamer. De PvdA heeft eerder met het CDA en met D66 geregeerd, daarom zouden die partijen geschikt zijn.

Het is zeer de vraag of PvdA-leider Diederik Samsom in zo'n coalitie zitting wil nemen. Hij heeft al voor de verkiezingen aangegeven een rechtse coalitie niet aan een meerderheid te helpen.

De SP toevoegen in plaats van CDA of D66, zoals PvdA-burgemeester in Heerlen Paul Depla zondag in Buitenhof schetste, is volgens Wiegel geen optie. "Dat zal niet door de VVD worden geaccepteerd."

Oud-VVD-leider Ed Nijpels zegt in de krant dat VVD en PvdA eerst samen om de tafel moeten en dat later het CDA kan aanschuiven. Ze zouden het voor het CDA aantrekkelijk kunnen maken door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) op zijn plaats te laten zitten.

Verkenner Henk Kamp praat maandag verder met de leiders van de VVD en de PvdA. Om 09.00 uur ontvangt hij Samsom, een uur later volgt VVD-leider Mark Rutte.

Alles over de verkiezingen in ons dossier