DEN HAAG - Verkenner Henk Kamp ontvangt maandagochtend achtereenvolgens PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-leider Mark Rutte.

Dat is zondag bekendgemaakt. Kamp spreekt de twee vanwege zijn opdracht van de Tweede Kamer om de mogelijkheden voor een nieuw kabinet te verkennen.

Kamp spreekt dnsdagochtend met voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Afgelopen vrijdag sprak VVD-bewindsman Kamp met alle fractieleiders van de partijen die na de verkiezingen in de Kamer vertegenwoordigd zijn.

De meeste fractieleiders willen dat VVD en PvdA een poging doen om samen een kabinet te vormen. De twee grote winnaars van de verkiezingen pleitten daar zelf ook voor.

Meer partijen

Rutte zei vrijdag een kabinet van ''ten minste VVD en PvdA'' te willen formeren. Datzelfde zei PvdA-leider Diederik Samsom, hoewel hij eraan toevoegde dat er om redenen van stabiliteit of balans aanleiding kan zijn om er meer partijen bij te betrekken.

Samsom denkt dan aan de SP. Rutte weigert echter in een kabinet te gaan zitten met een links blok van PvdA én SP.

Kamp heeft zich dit weekeinde beraden en zet maandag een nieuwe stap. Uiterlijk woensdag wil hij zijn verslag afronden, zodat de Kamer er donderdag in nieuwe samenstelling over kan debatteren.

Officiële uitslag

De Kiesraad maakt maandag de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag bekend. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting van dit centraal stembureau.

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt rond 16.00 uur duidelijk hoeveel stemmen er per politieke partij en per kandidaat zijn uitgebracht. Ook maakt de Kiesraad de precieze verdeling van de zetels bekend en welke kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen.

Voorkeursstemmen

CDA'er Pieter Omtzigt heeft al geclaimd dat hij voldoende voorkeurstemmen heeft binnengehaald. Hij was door de kandidatencommissie van het CDA na negen jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet. Na kritiek vanuit verschillende afdelingen kwam hij alsnog op de lijst, maar op een onverkiesbare 39e plek.

Volgens de voorlopige uitslag van de verkiezingen is de VVD met 41 zetels de grootste partij. De PvdA volgt met 38 zetels. In het kader van de kabinetsformatie is VVD-minister Henk Kamp sinds vrijdag bezig met een verkenning. Hij doet dat namens de hele Tweede Kamer.

Lees alles over de verkiezingen in ons dossier

Verkenner Henk Kamp in beraad