AMSTERDAM - De VVD moet de toezegging de hypotheekrenteaftrek te behouden niet nakomen.

Ieder kabinet dat wordt geformeerd zonder de VVD zou het afschaffen, daarom kun je er beter zelf bij zijn, zei Voormalig VVD-minister Pieter Winsemius zondag in Buitenhof.

Bij het vormen van een coalitie met de PvdA zullen beide partijen volgens hem offers moeten doen. Een voor de hand liggend offer is volgens hem de hypotheekrenteaftrek. Van Winsemius is al langer bekend dat hij geen voorstander van de aftrek is.

VVD-prominent Annemarie Jorritsma zei in Eva Jinek op Zondag dat de formatie waarschijnlijk lang gaat duren, maar Winsemius was het daar niet mee eens. "Als ze gaan onderhandelen tot in zulke materloze details dat er juristen aan tafel moeten komen, dan kun je zeer lang bezig zijn. Maar als ze elkaar durven te vertrouwen kan het een stuk sneller."

Hoofdpunten

Op hoofdpunten zou een akkoord moeten worden gemaakt. "Als er dan iets gebeurt dat je niet hebt voorzien, moet je elkaar de hand kunnen geven."

Er zijn volgens hem geen onoverbrugbare verschillen tussen VVD en PvdA, het verschil zou hem vooral zitten in het tempo waarmee de partijen bepaalde zaken aan willen pakken.

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier