RIJSWIJK - Ongeveer 29 procent van de kiezers besloot in de laatste 48 uur waar ze op zouden gaan stemmen. 

Bijna 15 procent deed dat zelfs pas op verkiezingsdag zelf. Dat blijkt uit een analyse van Maurice de Hond op basis van een onlineonderzoek op Peil.nl onder 15.000 mensen.

Uit het onderzoek, dat na de verkiezingen is gehouden, blijkt dat 17 procent van de kiezers tactisch stemde. Als niemand tactisch had gestemd, dan zou volgens De Hond de VVD 34 zetels, de PvdA 26, de SP 23 en de PVV 18 zetels hebben gehaald. 

Uiteindelijk zou de PvdA dus liefst 12 zetels lager uitkomen. Dat komt doordat 36 procent van de mensen die op de Arbeiderspartij stemden een strategische keus maakte.

D66

De mensen die hebben gekozen voor de VVD en de PvdA zien het liefst dat die partijen met zijn tweeën een coalitie vormen. De kiezers van de VVD willen namelijk liever D66 er niet bij hebben, de PvdA-kiezers zien samenwerking met het CDA niet zitten. Op een kabinet met de PvdA, de SP, D66 en het CDA reageren de kiezers van die laatste twee partijen weer negatief.

Verder blijkt dat de kiezers voor bepaalde partijen duidelijk andere speerpunten hadden. Zo hechtten mensen die op de VVD stemden veel belang aan de hypotheekrenteaftrek, bezuinigingen en de Europese Unie, terwijl de PvdA-kiezers de zorg, het onderwijs en de bezuinigingen als de belangrijkste onderwerpen zagen.

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier