AMSTERDAM - Oud-VVD-minister Annemarie Jorritsma zou het onverstandig vinden als VVD en PvdA maar een beperkt regeerakkoord sluiten, zonder gedetailleerde afspraken.

''Als we over een half jaar weer verkiezingen willen hebben, maak dan maar een klein regeerakkoord'', aldus Jorritsma in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

De verschillen tussen beide partijen zijn volgens haar zo groot, dat vrij gedetailleerde afspraken nodig zijn. VVD en PvdA zijn het in haar ogen vooral oneens op terreinen als woning- en arbeidsmarkt en zorg.

Jorritsma zei te verwachten dat de twee partijen minimaal een half jaar nodig zullen hebben om een kabinet te vormen. Dat hoeft volgens haar geen probleem te zijn, omdat een lange formatie ook een ''diepteinvestering'' kan zijn in de samenwerking.

Hoewel de verkiezingsuitslag eigenlijk geen alternatieven biedt, is succes volgens haar niet verzekerd. ''Het zal een uitputtingsslag worden om daar een succes van te maken.''

Paarse kabinetten

Jorritsma werkte als VVD-minister met de PvdA samen in de paarse kabinetten in de jaren negentig. ''Dat ging af en toe heel lastig'', zei Jorritsma. Ook toen hielp het volgens haar dat afspraken gedetailleerd waren vastgelegd. Volgens haar staan VVD en PvdA nu verder van elkaar af dan destijds.

Alle berichten over de verkiezingen van 12 september in ons nieuwsdossier