DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het anti-islamfilmpje Innocence of Muslims online gezet op zijn eigen website. Het filmpje veroorzaakt wereldwijd commotie.

''Verdedigen van de vrijheid van meningsuiting is het grootste goed. Ook tegen hen die er met geweld op reageren, aldus Wilders naar aanleiding van de plaatsing van het filmpje op zijn website.

Hij roept daarom iedereen op Innocence of Muslims te publiceren en ernaar te linken.

''Iedereen zou dat moeten doen als signaal dat geweld niet wordt geaccepteerd en niet werkt. Om dezelfde reden heb ik jaren geleden op mijn website Mohammed-cartoons gepubliceerd'', vult hij aan.

Niet bereikbaar

Korte tijd nadat bekend was geworden dat Wilders het filmpje online had gezet, waren zijn eigen site en die van de PVV niet meer bereikbaar.

''Een hack of te druk? '', vroeg de PVV-leider zich aanvankelijk af. Later op de avond bleek dat de websites onbereikbaar waren geworden door de plotselinge toestroom aan bezoekers.

Spong

PVV-leider Geert Wilders moet de link naar een anti-islamfilm die hij zaterdag op zijn website zette verwijderen. "Hij had het er niet op moeten zetten", aldus advocaat Gerard Spong in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

"In het Westen heb je de gewaardeerde vrijheid van meningsuiting. Daartegenover staat toch ook wel het recht op eigen godsdienstbeleving." Dat ligt volgens hem in islamitische landen anders dan in Nederland. "Daar moet je begrip voor hebben." Het plaatsen van de link door Wilders is volgens hem een provocatieve actie.