ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de Turkse nationaliteit van het Gelderse PVV-Statenlid Petra Kouwenberg schrappen uit de gemeentelijke basisadministratie.

Dat heeft de gemeente donderdag per aangetekende brief aan de partij laten weten, zo maakte de PVV vrijdag bekend.

Dat Kouwenberg een dubbele nationaliteit had, bleek in maart 2011 direct nadat zij was gekozen als Statenlid voor Gelderland. De zaak leidde tot grote ophef, omdat de PVV juist enorm tegen dubbele nationaliteiten is en daar een einde aan wil maken.

Volgens de PVV heeft het Statenlid ruim een jaar moeten strijden om de voor haarzelf ook onbekende registratie te laten schrappen. De partij was woedend over de publicaties over de nationaliteit van Kouwenberg en liet zelf een integriteits- en een feitenonderzoek doen.

Onterecht

Gebleken is, aldus de PVV, dat niemand de Turkse nationaliteit heeft als dat niet in Turkse registers is vastgelegd. Omdat Kouwenberg niet in Turkije geregistreerd staat, had Arnhem haar nooit ook als Turkse mogen registreren. Dit zou in meer gemeenten voorkomen en is volgens de viceconsul van Turkije fout, stelt de PVV.

Het onderzoek heeft volgens de PVV ook aan het licht gebracht dat er minstens zeven Statenleden in Gelderland zijn die op een verkeerde manier hun Nederlanderschap hebben aangetoond. Dat moet volgens het onderzoeksbureau met gewaarmerkte papieren, maar de zeven politici leverden een kopie van hun paspoort in.

De PVV, die 7 zetels in het Gelderse parlement bezet, wil in de komende Statenvergadering voorstellen dat de geloofsbrieven van alle Statenleden worden gecontroleerd. "Deze omissie kan gevolgen hebben voor alle besluiten die Provinciale Staten na 10 maart 2011 hebben genomen", meent de partij.