AMSTERDAM - De VVD en de PvdA kunnen niet om elkaar heen. Dat heeft VVD-kopstuk en oud-minister Ed Nijpels donderdagavond gezegd in Nieuwsuur

Als het aan hem ligt vormen de twee partijen een coalitie met mogelijke steun van het CDA.

"Het kan met zijn tweeën. Dat is heel goed denkbaar. Met meer partijen heb je een meerderheid in de Eerste Kamer, maar je haalt er ook meer problemen bij", zegt Nijpels daarover.

Met een coalitie tussen de VVD en de PvdA zou alleen af en toe een wetsvoorstel sneuvelen, maar dat is volgens Nijpels geen groot probleem.

CDA

"Eventueel kan het CDA erbij. De vraag is of ze dat ook willen", gaat Nijpels verder. Hij vraagt zich af wat je het CDA kan bieden qua ministersverdeling. Een goede oplossing zou zijn dat Jan Kees de Jager opnieuw minister van Financiën zou worden. "Dan zou het CDA meteen een goede partij hebben."

Nijpels noemde de overwinning van Mark Rutte verder een 'ongelofelijke prestatie'. "Ik kon m'n ogen niet geloven. Ik had wel winst verwacht, maar niet dit. Dit is een schitterend resultaat", aldus de voormalig VVD-leider. Nijpels is verder blij met de keuze voor Henk Kamp als verkenner. "Hij kan links en rechts bij elkaar brengen."

De VVD won woensdagnacht de verkiezingen door 41 zetels te pakken. De PvdA volgt met 38 zetels. Nooit eerder werd de VVD zo groot.

Alles over de verkiezingen in ons dossier