DEN HAAG - Carlo Strijk, de nummer 2 van het DPK van Hero Brinkman, is donderdag per direct uit de partij gestapt. 

Volgens Strijk heeft Brinkman tijdens de campagne ''bevolkingsgroepen zoals Polen en Antillianen weggezet'' en voerde hij ''één grote egoshow'' op.

Strijk stelde zichzelf niet meer recht in de spiegel aan te kunnen kijken door de campagne. Tussentijds opstappen zag hij niet zitten. ''Dan had de partij geen schijn van kans'', stelt hij. Volgens Strijk had de partij goede punten, maar is Brinkman van weinig toegevoegde waarde.

In een brief aan Brinkman evalueert Strijk ''de desastreus verlopen campagne''. Hij spreekt onder meer van het ''constant afgeven op de PVV, terwijl de zaken binnen het DPK op gelijke wijze werden geregeld''.

Ook stelt Strijk dat Brinkman ''steeds weer vanuit angst en woede op alles reageert''. Daarnaast werd iedereen door Brinkman gecensureerd, aldus de voormalige nummer 2.

Fusie

Het DPK is een fusie van de partij van Brinkman en van Trots op Nederland (TON), opgericht door Rita Verdonk. Strijk was bestuurslid van TON en kwam via de fusie in het DPK terecht.

Volgens Strijk was er geen enkele verbindende factor tussen de twee groepen, de verhoudingen zouden zelfs gepolariseerd zijn geweest. ''Brinkman heeft TON gekaapt en de campagne gegijzeld. Dat neem ik hem kwalijk.'' 

Alles over de verkiezingen in ons dossier