AMSTERDAM - GroenLinks lijkt in de definitieve uitslag van de Kiesraad toch nog vier zetels te krijgen, in plaats van de drie die partij kreeg toegewezen in de voorlopige prognose.

De zetelverschuiving gaat ten koste van de PvdA, die nu uitkomt op 38.

Oorzaak van de gewijzigde prognose is een technische fout bij het berekenen van de restzetels binnen de lijstverbindingen. Daarbij is in eerste instantie een methode gebruikt die uitgaat van het grootste gemiddelde, die ook wordt gebruikt bij het berekenen van de directe zetelverdeling.

Volgens de Kieswet moet echter binnen de lijstverbinding gerekend worden met de methode van grootste overschotten.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom wilde donderdag niet reageren op een mogelijk verlies van de 39e zetel van zijn partij. ''Ik wacht de officiële uitslag af. Maar natuurlijk heb ik liever 39 dan 38 zetels'', aldus Samsom.

Jesse Klaver van GroenLinks, die op nummer 4 staat, wilde om dezelfde reden nog niet reageren. Hij zou alsnog in de Tweede Kamer komen als deze uitslag juist blijkt.

Tellen

Alle gemeenten in Nederland zijn klaar met het tellen van de stemmen voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Donderdagochtend kwamen Hoogeveen en Pijnacker-Nootdorp met de laatste tellingen, Rotterdam volgde donderdagmiddag. De definitieve resultaten van de stembusgang van woensdag, inclusief voorkeurstemmen, laten nog eventjes op zich wachten.

De resultaten van de tellingen op Bonaire, St. Eustatius en Saba moeten nog binnenkomen. De eilanden in het Caribisch gebied zijn sinds dit jaar bijzondere gemeenten van Nederland.

Rotterdam

In Rotterdam is de PvdA woensdag verreweg de populairste partij gebleven. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeente Rotterdam. In totaal stemde 31,8 procent op de partij van Diederik Samsom. In 2010 kon de PvdA in totaal 26,1 procent van de kiezers bekoren.

De VVD van Mark Rutte kreeg in de Maasstad 20,2 procent van de stemmen, terwijl dat in 2010 nog 17,3 procent was. De PVV verloor fors in Rotterdam: van 19,1 procent naar 13,3 procent. De SP kwam uit op 9,9 procent van de stemmen en D66 op 8,4 procent. Voor beide partijen een winst van 0,5 procent.

Het CDA daalde van 6,3 naar 4,4 procent.

De opkomst in Rotterdam kwam uit op 62,4 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was dat nog 64,5 procent.

Alles over de verkiezingen op onze special