AMSTERDAM - GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap zegt dat een vertrek als partijleider en fractievoorzitter "niet aan de orde is".

Dat zei ze desgevraagd, toen ze donderdag kort voor 14.00 uur aankwam in de Tweede Kamer voor een overleg met alle fractievoorzitters en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Daarvoor sprak Sap al met de top van de partij om te spreken over de verkiezingsnederlaag. Het aantal van drie zetels dat de partij waarschijnlijk haalt, is minder dan ooit sinds de oprichting van GroenLinks in 1989.

"Het is een behoorlijke klap, dat voel ik zelf en daar baal ik van'', aldus Sap. ''We gaan straks weer verder praten."

Bij het overleg met de partijtop zaten naast Sap partijvoorzitter Heleen Weening, voorzitter Tof Thissen van de Senaatsfractie en de leider van de GroenLinks-fractie in het europarlement, Judith Sargentini.

Sap gaat nu eerst verder overleggen met fractie en bestuur. Ze verwacht niet dat dat overleg lang hoeft te duren. De lijsttrekker wil niet zeggen waar het verder overleg plaatsvindt. 

Fractie

In het Tweede Kamergebouw werden medewerkers van GroenLinks donderdagochtend geïnformeerd over de personele gevolgen van de verkiezingsnederlaag.

De nummer drie van GroenLinks, Liesbeth van Tongeren, sprak met de fractiemedewerkers. Bram van Ojik, nummer twee op de lijst, was niet in het Kamergebouw, hij zou naar het overleg met de partijtop zijn gegaan.

Volgens een woordvoerder van het partijbureau zal Weening Sap niet dwingen om op te stappen. "Het is aan Jolande zelf om daar over te beslissen."

Woensdagavond toonde ze zich strijdbaar en zei ze door te willen gaan. GroenLinksers dringen niet openlijk aan op het vertrek van Sap. ''Ik steun haar volledig, maar het is aan Jolande zelf'', aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Zelfreflectie

Vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent vindt dat iedereen bij GroenLinks het hoofd koel moet houden. Na de forse verkiezingsnederlaag moet er wel iets gebeuren, erkende ze. ''Dat is wel duidelijk, maar het opstappen van Sap is niet het eerste waar ik aan denk.'' Van Gent wil niet dat er ''publiekelijk ruzie'' gemaakt gaat worden, maar ze noemt 'zelfreflectie op z'n plaats'.

Kamerlid Tofik Dibi zei dat de klap hard is aangekomen en sprak van ''menselijke drama's'', bijvoorbeeld voor medewerkers die moeten vertrekken. De nederlaag hoeft wat hem betreft niet het einde van het leiderschap van Sap te betekenen. ''Sap is gekozen, dus dan moeten we achter haar gaan staan.''

Eerste reactie van Sap na de verkiezingsnederlaag van woensdag:

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Bekijk onze uitslagenpagina

Lees profiel en interview Jolande Sap