DEN HAAG - VVD-minister Henk Kamp gaat zijn verkennende gesprekken vrijdagochtend om 8 uur beginnen met VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte. Dat zei hij donderdag.

Kamp zei dat hij zijn werk als verkenner volgende week woensdag wil afronden, 24 uur voor de Kamer er in nieuwe samenstelling over gaat debatteren. Kamp is van plan om met de fractievoorzitters in volgorde van grootte te spreken.

Hij ziet het als zijn opdracht om ''goed te luisteren en relevante vragen te stellen''. De informatie die hij daarmee vergaart zal hij in een rapport opschrijven op basis waarvan de Kamer een ''nuttig Kamerdebat'' kan voeren.

De vertrouweling van premier Rutte werd donderdag op voorstel van Rutte door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet namens de hele Kamer gevraagd om in het kader van de kabinetsformatie een verkenning uit te voeren. Die is nodig omdat de Kamer dit voorjaar besloot de koningin buiten de kabinetsformatie te houden.

Kamp wil zich absoluut niet vergelijken met het staatshoofd. ''Ik ben een instrument van de Tweede Kamer en verricht op verzoek van de Kamer bepaalde werkzaamheden.'' Hij wees erop dat de koningin vaste adviseurs heeft en al veel ervaring heeft met kabinetsformaties. ''Ik heb geen vaste adviseurs en geen ervaring. Ik doe een stukje werk op verzoek van de Kamer.''

Advies

Op 20 september debatteert de nieuwe Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag en zal Kamp zijn advies kenbaar maken. 

''Iedereen vindt dat we een debat moeten houden, dus dat gaan we zo snel mogelijk doen'', zei Verbeet. De fractievoorzitters willen de Kamervergadering pas houden na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, omdat anders ouderenpartij 50Plus, die nieuw is in het parlement, niet mee kan praten.

Kamp

Rutte noemt zijn partijgenoot ''een voortreffelijke politicus'' die zeer goed in staat is om tijdens de eerste, gevoelige fase van de kabinetsformatie de boel te verkennen.

Volgens Rutte wordt Kamp breed gerespecteerd en geniet de minister van Sociale Zaken gezag en vertrouwen van alle partijen. Rutte verwacht uiterlijk woensdag een schriftelijk verslag van de bevindingen van Kamp als verkenner.

Naast namen voor een of meerdere informateurs kan die dan wellicht al iets zeggen over mogelijkheden voor te vormen coalities op basis van de verkiezingsuitslag, aldus Rutte.

Informateurs

Hij gaat uitzoeken wat de opdracht voor een of meerdere informateurs zou kunnen zijn bij de vorming van een nieuw kabinet.

De Kamer neemt nu zelf het initiatief bij de kabinetsformatie, waar eerder het staatshoofd de regie in handen had. Eerder sprak de Kamer af dat er na de verkiezingen een debat moet komen over de uitslag en dat het parlement vervolgens de opdracht voor een of meerdere informateurs vastlegt.

Het is de bedoeling dat Kamp volgende week met namen van informateurs komt. 

Roemer

Kamp is donderdag meteen aan zijn werkzaamheden als verkenner begonnen en had eerst overleg met SP-leider Emile Roemer. Dat gebeurde op verzoek van de SP'er die na afloop zei dat hij behoefte had aan een gesprek vooraf. Verder wilde Roemer geen toelichting geven.

Kamp en Roemer kwamen tijdens de verkiezingscampagne flink met elkaar in aanvaring. Kamp noemde Roemer zielig, de SP-leider oordeelde op zijn beurt hard over het beleid van Kamp als minister van Sociale Zaken.

Na zijn gesprek met Roemer is Kamp naar Kamervoorzitter Verbeet gegaan voor verder overleg over zijn verkenning.

Verbeet zei ervan uit te gaan dat de gesprekken die Kamp voert, in de Kamer zullen plaatsvinden. 

VVD

CDA, PVV en D66 zeiden voorafgaand aan het overleg al dat het initiatief wat hen betreft ligt bij de VVD.

VVD-leider Rutte wilde donderdagochtend nog geen mededelingen doen over het formatieproces. Hij wil dat er snel een nieuw kabinet komt en de snelheid zou hij ''niet bevorderen door te speculeren''. 

Rutte zei dat hij van de fractie mandaat heeft gekregen om de onderhandelingen in te gaan, maar dat er geen sprake is van ''een blanco cheque''.

Koningin

Verbeet bracht een bezoek aan koningin Beatrix op Huis ten Bosch, waar ze haar informeerde ''over het verloop van de door de Tweede Kamer te volgen procedure''.

De koningin ontvangt donderdagmiddag behalve Verbeet wel ook haar andere vaste adviseurs, Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf en vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner.

Rutte

Rutte werd donderdagochtend rond 10.30 uur onder luid gejuich van zijn hele fractie binnengehaald in de fractiekamer van zijn partij op het Binnenhof. De VVD-leider zei verder goed geslapen te hebben, nadat hij in de nacht van woensdag op donderdag de overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen had opgeëist. 

Na telling van bijna 99 procent van de stemmen staan de liberalen op 41 Kamerzetels. De PvdA heeft er 39. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom feliciteerde zijn rivaal om half drie 's nachts met diens overwinning.

 VVD-leider Mark Rutte wordt donderdag met gejuich ontvangen:

Uitslag 

De rest van de verkiezingsuitslag (na telling van 98,7 procent van de stemmen) is: PVV 15, CDA 13, SP 15, D66 12, GroenLinks 3, ChristenUnie 5, SGP 3, Partij voor de Dieren 2, 50PLUS 2.

De nieuwe Tweede Kamer wordt volgende week woensdag geïnstalleerd.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal zetels te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bekijk de uitslagenkaart van Nederland

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Lees ook: 'Niet veel coalities mogelijk'

Reacties: VVD juicht voorzichtig

Dag na verkiezingen

Rutte is donderdagochtend onder luid gejuich van zijn hele fractie binnengehaald in de fractiekamer van zijn partij op het Binnenhof. © ANP
Rutte is donderdagochtend onder luid gejuich van zijn hele fractie binnengehaald in de fractiekamer van zijn partij op het Binnenhof. © ANP
© ANP
De media verdrongen elkaar om de aankomst van de verkiezingswinnaar en de feestvreugde bij zijn partij te verslaan. © ANP
Diederik Samsom bedankt zijn fractie voor aanvang van de vergadering van de PvdA, de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
Alexander Pechtold staat de pers te woord buiten de D66-fractiekamer. © ANP
Emile Roemer neemt applaus in ontvangst in de fractiekamer van de SP de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
Sybrand van Haersma Buma staat de pers te woord bij de fractiekamer na de eerste vergadering van het CDA de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
50PLUS-lijsttrekker Henk Krol op het Binnenhof in Den Haag de dag na de verkiezingen. De partij van Krol is de enige nieuwkomer in de Tweede Kamer. © ANP
© ANP
Emile Roemer (R) in de fractiekamer van de SP de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Links kijkt Jan Marijnissen toe. © ANP
Partijvoorziter Ruth Peetoom staat de pers te woord bij de fractiekamer na de eerste vergadering van het CDA de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
Pieter van Geel bij de fractiekamer voor de eerste vergadering van het CDA de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP
Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakte donderdag bekend dat VVD-er Henk Kamp aan de slag gaat als verkenner in de formatie. © NU.nl/Lucas Benschop
Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Fred de Graaf arriveert op Paleis Huis ten Bosch om de koningin te informeren over de actuele politieke situatie en het verdere verloop van de procedure die de Tweede Kamer volgt bij de kabinetsformatie. © ANP
© ANP
© ANP