
Rutte eist overwinning verkiezingen op
PvdA-leider Diederik Samsom feliciteerde zijn concurrent om even na half 3 woensdagnacht met diens overwinning.
Niet veel later eiste Rutte de overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen op. ''Wij zullen het vertrouwen niet beschamen'', hield Rutte zijn aanhangers voor tijdens een bijeenkomst in Scheveningen.
Kabinet
De huidige premier zei zoveel mogelijk idealen te willen verwezenlijken in een nieuw kabinet, waar de VVD volgens hem ''dolgraag'' aan wil deelnemen.
De VVD-leider en premier zei ''ongelofelijk tevreden en blij'' te zijn met de verwachte verkiezingsuitslag, die de VVD naar verwachting 41 zetels oplevert, 2 meer dan de PvdA.
De rest van de verkiezinguitslag (na telling van 98,7 procent van de stemmen) is: PVV 15, CDA 13, SP 15, D66 12, GroenLinks 3, ChristenUnie 5, SGP 3, Partij voor de Dieren 2, 50PLUS 2.
Beweeg de cursor over het diagram om het aantal zetels te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Amsterdam
In de kieskring Amsterdam is de PvdA net als in 2010 verreweg de grootste partij. Dit jaar krijgt de partij van Samsom ruim 36 procent van de stemmen. De VVD volgt daar met ruim 19 procent en D66 is met bijna 15 procent de derde partij.
De opkomst in de hoofdstad is met 66,5 procent lager dan in 2010. Toen was het 70,8 procent. In totaal hebben woensdag 372.624 Amsterdammers hun stem uitgebracht.
Den Haag
In Den Haag was de opkomst met krap 65 procent fors lager dan in 2010. De PvdA kreeg 29 procent van de stemmen. De VVD is in Den Haag met 25,3 procent de tweede partij. Beide partijen boeken daarmee behoorlijk winst ten opzichte van de verkiezingen van 2010.
Rotterdam
De PvdA is in Rotterdam de populairste partij gebleven maar haalde bij de verkiezingen nauwelijks winst. Van de Rotterdammers bracht 26,3 procent hun stem uit op de sociaaldemocraten van Diederik Samsom. In 2010 was dat 26,1 procent van de kiezers.
Opmerkelijk is dat de VVD in Rotterdam iets verliest: van 17,3 procent in 2010 naar 15,7 procent nu. De PVV daalt ook fors van 19,1 procent naar 11,3 procent, maar blijft wel de derde partij in deze stad.
Utrecht
Ook in Utrecht is de PvdA de grootste partij. Daar krijgen de socialisten 29,5 procent van de stemmen, tegen 21,4 voor de VVD.
Overzee
Ook op de eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten werd VVD de grootste partij. D66 werd tweede gevolgd door de PvdA.
Niemand op de eilanden bracht een stem uit op Hero Brinkman van Democratisch Politiek Keerpunt. Brinkman raakte enkele jaren geleden als PVV-Kamerlid op de eilanden bekend omdat hij deze wilde verkopen aan de hoogste bieder.
Op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba konden alle bewoners hun stem uitbrengen. De stembussen gingen daar om 3.00 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd dicht. De uitslag zal op korte termijn bekend worden gemaakt.
Prognose
In de prognose van Ipsos Synovate die, in opdracht van NOS en RTL, een half uur na sluiting van de stembussen gemaakt is, stond de VVD op 41 zetels en de PvdA op 40 zetels.
Daarin stonden verder de SP op 15 zetels, de PVV en het CDA beide op 13 zetels, D66 volgde met 12. Overige vroege prognoses: GroenLinks: 4, ChristenUnie: 4, SGP: 3, Partij voor de Dieren: 2, 50PLUS: 3.
Huidige zetelaantal
Tot woensdag hadden VVD en PvdA respectievelijk 31 en 30 zetels in de Tweede Kamer. Andere opvallende voorlopige resulaten zijn die van de PVV (nu 24 zetels), CDA (nu 21) en GroenLinks (nu 10).
De SP van Emile Roemer die deze zomer in de peilingen nog op 38 stond, maar gedurende de campagne enorm verloor aan de PvdA, staat nu op 15 zetels, dezelfde score als 2 jaar geleden.
Opkomst
De opkomst voor de verkiezingen was sinds 1998 niet zo laag. Met 98,7 procent van de stemmen geteld, kwam de opkomst uit op 73,8 procent. In 1998 was dat 73,4 procent.
In 2010 ging 75,4 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.
Kabinet
Dat VVD en PvdA samen in een kabinet komen lijkt nu onvermijdelijk. De liberalen en sociaaldemocraten hebben samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar hebben toch nog zeker een coalitiepartner nodig om in de Eerste Kamer op een meerderheid te kunnen bogen.