DEN HAAG - De Nederlandse minister van Economie, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, heeft contact opgenomen met zijn Australische collega van Landbouw en Visserij, Joe Ludwig.

Verhagen deed dat om te vragen naar de problemen met een zeer omstreden visserijproject van een Australisch-Nederlandse joint venture.

Een woordvoerder van Verhagen zei woensdag dat Ludwig heeft gezegd dat hij afwacht wat het debat in het Australische parlement oplevert. Het parlement bespreekt een wetsvoorstel om de visserij door een Katwijkse megatrawler circa 2 jaar stil te leggen.

De Australische minister zei tegen Verhagen dat hij wel wenst dat dit debat op basis van feiten en niet van perceptie wordt gevoerd.

Abel Tasman

In Australië is een strijd losgebarsten over het 143 meter lange schip de Abel Tasman (voorheen Margiris geheten), waarmee zeer veel makreel zou worden gevangen en verwerkt voor de Australische kust.

Sommige politici en milieuorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben zich fel tegen het project gekeerd. Het WNF wil eerst onderzoek hoe groot de kans is op bijvangst zoals dolfijnen in de speciale netten van de supertrawler.

Australisch parlement

Het is nog onzeker of het Australisch parlement het wetsvoorstel aanneemt. Het voorstel zou de regering extra bevoegdheden geven. De oppositie is daar tegen, terwijl de minderheidsregering die wel nodig heeft voor goedkeuring.