DEN HAAG - VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders stonden dinsdag lijnrecht tegenover elkaar in het slotdebat van de NOS.

"U hebt de visie van een struisvogel, de ruggegraat van een mossel en u liegt als Pinokkio", verweet Wilders zijn voormalige coalitiegenoot.

Volgens de PVV-leider zal Griekenland niet vrijwillig uit de euro stappen. "Waarom zouden ze als ze gewoon bij Rutte kun pinnen." Wilders wil daarom dat Nederland zelf uit de euro stapt.

Spelletjes

"U speelt spelletjes met onze banen en pensioenen", was het verweer van de demissionair premier. 

Rutte verdedigde het belang voor handelsland Nederland om de eurozone bij elkaar te houden. Volgens hem heeft het verregaande gevolgen voor 'ons pensioengeld en ons spaargeld' als Griekenland en andere Zuid-Europese probleemlanden uit de euro stappen.

"Maar landen moeten zich wel aan de afspraken houden", aldus Rutte. Wilders: "Ik hoor u steeds over banen, banen, banen, maar ik zie vooral Polen, Polen, Polen."

Catshuis

Ook Rutte had een oneliner ingestudeerd: "U verliet de VVD, u verliet het Catshuis en u wilt nu ook uit de euro. Ik ben benieuwd of u het einde van het debat haalt", aldus Rutte.

Volgens de PVV-leider kan het geld naar de Zuid Europese probleemlanden beter gestoken worden in de Nederlandse pensioenfondsen, zodat de pensioenen niet gekort hoeven te worden.

Rutte stelde dat dat er juist voor zal zorgen dat de pensioenfondsen in de problemen zullen komen. Hij verweet Wilders dat hij tijdens de onderhandelingen het Catshuis koos voor het partijbelang in plaats van het landsbelang.

De PVV-leider was het hier niet mee eens. Hij stelde dat Rutte 'als een gek' vasthield aan de Brusselse eisen. De VVD'er is er daarom in zijn ogen verantwoordelijk voor als 'de Partij van de Arabieren' de verkiezingen wint.

Keuze

CDA-leider Buma verweet PvdA-lijsttrekker Samsom geen duidelijke keuze te maken voor de door minister van Financiën De Jager gepredikte Noord Europese koers van zuinigheid, in plaats van de in zijn ogen 'Franse' koers van 'meer schulden maken'.

Samsom noemde het een misvatting om een dergelijke keuze te moeten maken. "Het gaat in Europa om samenwerken. En Hollande verhoogt de belastingen naar verhouding minder dan u met de Kunduz-coalitie."

Roemer

Aan het eind van het slotdebat kwamen de coalitieopties ter sprake. SP-leider Roemer daagde Samsom uit om te kiezen voor de SP in een nieuwe coalitie. De PvdA-leider zei dat zijn partij en de SP er inhoudelijk wel uit zullen komen, maar dat ze 'helaas' geen meerderheid zullen halen samen.

De SP'er vreest dat 'de rechtse heren' zorgen voor een afstand tussen de PvdA en de SP en dat Samsom een paarse coalitie zal aangaan met de VVD.

Volgens Rutte betekent een stem op Wilders een stem op Samsom, aangezien er nog maar weinig partijen zijn die de PVV als mogelijkheid openhouden als regeringspartner.

Hij hoopt hiermee de potentiële PVV-stemmer naar de VVD te krijgen.

Zie hier het liveblog van onze debatexperts (gesloten)

Lees alles over de verkiezingen op onze special