AMSTERDAM - De tweestrijd tussen Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) lijkt beide partijen goed te doen. Eén dag voor de verkiezingen stijgen ze allebei 1 zetel in de peiling van Maurice de Hond.

Beide partijen staan in de laatste peiling voor de verkiezingsdag op 36 zetels.

De stijging van PvdA en VVD gaat ten koste van onder meer de PVV, die 1 zetel daalt naar 18. De partij van Geert Wilders stond de laatste weken juist stabiel op 19, tegenover 24 zetels in de Kamer nu.

Ook het CDA moet weer een zetel inleveren en komt nu uit op 12. De SP blijft staan op 20 zetels.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Prognose

Ook in De Honds voorspelling van de verkiezingsuitslag is de strijd tussen VVD en PvdA 'too close too call'.

Deze prognose is volgens hem ‘fundamenteel anders’ dan een peiling. Er zijn veel factoren die de uitslag van woensdag nog kunnen veranderen, zoals het laatste lijsttrekkersdebat van dinsdagavond.

Maar ook mensen die pas op het laatste moment beslissen wat ze gaan stemmen, kunnen effect hebben op de uitslag. Al is het aantal kiezers dat nog twijfelt, dinsdag verder gedaald naar 20 procent.

Door strategisch stemmen kunnen zowel VVD als PvdA nog enkele zetels hoger uitkomen dan de huidige prognose van De Hond (beiden 36 zetels).

Restzetels

Bovendien kan het systeem van restzetelverdeling invloed hebben. Zo kan PvdA profiteren van de lijstverbinding met SP en GroenLinks. Daardoor kan de partij die van de twee grootste partijen de minste stemmen haalt, toch de meeste zetels krijgen.

De Hond wijst er ook op dat de peilingen voor bepaalde partijen een over- of juist onderschatting kunnen laten zien. "Dat is bij voorbeeld in 2006 en 2010 het geval geweest met de PVV."

Van de nieuwe partijen komt alleen 50Plus voor in de prognose van de verkiezingsuitslag. De partij van Henk Krol staat daarin op twee zetels.

Onderstaande tabel toont de laatste peiling van De Hond voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en de daadwerkelijke zetelverdeling na die verkiezingen:

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Barometer

In de politieke barometer, voor Nieuwsuur verzorgd door bureau Ipsos Synovate, is de VVD weer een zetel uitgelopen op de PvdA. In de barometer van afgelopen zaterdag stonden beide partijen nog op 35 zetels, dinsdag staat de VVD op 37 en de PvdA op 36. 

In de barometer raakt de PVV twee zetels kwijt ten opzichte van vorige week en komt op 17. De partij van Geert Wilders haalde bij de verkiezingen 2 jaar geleden nog 24 zetels.

CDA en SP blijven in de barometer op hetzelfde zeteltal staan als vorige week: 13 voor het CDA (nu 21 in de Kamer) en 21 voor de SP (nu 15 in de Kamer). D66 en de ChristenUnie verliezen deze week een zetel en komen daarmee op het zeteltal dat ze ook in de Kamer hebben: 10 voor D66 en 5 voor de ChristenUnie.

Volg de reacties op Twitter op NUlive

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Uitgebreide profielen van de lijsttrekkers

De NU.nl-stemtool