AMSTERDAM - Veel discussies over de zorg horen niet thuis in de Tweede Kamer. "De politiek zou eens wat vaker moeten zeggen: daar zijn we niet van."

Dit stelt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), in een interview met NU.nl.

Volgens Van Eijck heeft het zorgveld zelf het ‘zelfreinigend vermogen’ om met de verschillende organisaties uit de zorgvragen die spelen te komen. "Vraag nou niet bij ieder wissewasje een Kamerdebat aan."

Ook vindt hij de volgorde waarop de discussie over de zorg nu wordt gevoerd, verkeerd. "De politieke discussie start nu aan het einde: de financiering. Maar breng nou eerst de zorgvraag en het zorgaanbod in beeld."

Meekijkconsult

Als voorbeeld noemt Van Eijck het meekijkconsult dat volgend jaar van start gaat. "De huisarts belt dan de medisch specialist tijdens het consult met de patiënt, zodat ze samen een diagnose kunnen stellen."

"Als een huisarts een huidaandoening niet direct kan duiden bijvoorbeeld, maakt hij een foto die hij via zijn iPad direct naar de dermatoloog stuurt. Die kan dan besluiten of de patiënt in het ziekenhuis langs moet komen." Dit scheelt volgens Van Eijck veel bureaucratie en geld.

Zorgakkoord

Ook pleit Van Eijck voor een 'integraal zorgakkoord'. In het afgelopen jaar sloot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verschillende akkoorden met de GGZ, ziekenhuizen en huisartsen. "We hebben nu akkoorden die wisselend lopen in de tijd. Terwijl we meer samen om de patiënt zouden moeten staan."

Ook had Schippers volgens Van Eijck, vermoedelijk wegens 'politieke redenen', een tijdlang de verkeerde prioritering.

Lees het interview met Steven van Eijck

Alles over de verkiezingen