DEN HAAG - Alexander Pechtold vreest dat wanneer PvdA en VVD met CDA een kabinet vormen, een partij als de SGP weer nodig is om meerderheden te vinden in de Eerste Kamer.

Dat zegt de D66-lijsttrekker in een interview met NU.nl.

Op de vraag waarom VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich weinig enthousiast toont voor een paars kabinet met D66, antwoordt Pechtold: "D66 wil wél vooruit."

Hij verwerpt het argument van Rutte dat een paars kabinet het in de Eerste Kamer moeilijk krijgt, omdat daar geen meerderheid is voor PvdA, VVD en D66. "De eerste twee jaar heeft paars alleen geen meerderheid, maar pas in de twee jaar daarna zal de wetgeving uit de Tweede Kamer daar aankomen."

"En dan moet Rutte mij maar garanderen dat hij met het CDA over twee jaar wél een meerderheid heeft in de senaat. Óf gaat hij zich dan weer aan de SGP uitleveren?"

Kiesdrempel

Verder zegt Pechtold dat hij weinig ziet in een hogere kiesdrempel om de versplintering van het politieke landschap op te lossen.

D66 is oorspronkelijk opgericht om onder meer met bestuurlijke vernieuwingen de politiek te verbeteren. Dat was in een periode dat meerdere kabinetten achter elkaar waren gesneuveld.

Pechtold stelt in het interview dat ook nu het vertrouwen in de politiek een deuk heeft opgelopen, omdat er voor de zesde keer in twaalf jaar naar de stembus moet worden gegaan, maar een hogere kiesdrempel is volgens hem de verkeerde oplossing.

"Ik denk dat VVD, PvdA en CDA daar snel voor zouden zijn, want dat houdt iedere vernieuwing tegen. Maar ik zie signalen in het feit dat we aan de ene kant de G500 hebben, en aan de andere kant 50-Plus", aldus Pechtold.

Signaal

De partij 50-Plus komt op voor de belangen van ouderen, waar G500 de stem van de jongeren voor het voetlicht brengt.

"Dat zijn twee generaties die zeggen: als de traditionele partijen niet meer leveren en geen rekening houden met ons, dan beginnen we voor onszelf. Zouden we de kiesdrempel verhogen, dan wordt dus die mogelijkheid om dat signaal ook in democratisch recht om te zetten, alleen maar kleiner."

Op de vraag of zo'n richtingenstrijd niet beter binnen de partij kan worden gevoerd, zoals in de Verenigde Staten, antwoordt Pechtold: "Maar Nederland is geen zwart/wit-land. Nederland is net zozeer een land van 16 miljoen partijen, zoals we ook 16 miljoen bondscoaches hebben. Het zou bovendien verdere polarisatie in de hand werken."

Interview: 'Politiek moet inspelen op nieuwe feiten'

Profiel van D66-leider Alexander Pechtold

Alles over de verkiezingen in ons dossier

Meer over partijen en politici op NUpubliek