AMSTERDAM - Anti-Islamgroepen uit Amerika hebben PVV-leider Geert Wilders financieel gesteund bij zijn strafproces.

Dat maakt Reuters bekend op zijn website. Daniel Pipes van de pro-Israëlische denktank Middle East Forum bevestigt dat hij via zijn 'Legal Project' het geld direct heeft overgemaakt naar de bankrekening van Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders tijdens het proces. 

Ook David Horowitz, voorman van het David Horowitz Freedom Center, steunde Wilders financieel. Met dit geld kon Wilders beveiligingskosten betalen toen hij speeches hield in Amerika. Pipes en Horowitz ontkennen de financiële steun, die volgens de Amerikaanse wet verboden is vanwege de non-profit organisatievorm van hun groeperingen 

De Amerikanen willen geen uitspraken doen over het bedrag dat ze hebben overgemaakt. Wilders liet eerder weten dat de proceskosten deels zijn betaald met vrijwillige donaties van 'verdedigers van het vrije woord', maar wilde de herkomst van het geld niet bekend maken. Dit in verband met de veiligheid van de donateurs.

Proceskosten

Aan de website FTM.nl liet advocaat Gerard Spong weten dat de kosten van het strafproces zo'n 500.000 euro bedragen. Omdat Wilders het proces won, kon hij de kosten terugclaimen. Dit deed hij niet om de veiligheid van de donateurs te waarborgen.