DEN HAAG - Als de PvdA toetreedt tot een nieuw kabinet, dan zal PvdA-leider Diederik Samsom zijn uiterste best doen ervoor te zorgen dat de helft van de PvdA-bewindslieden, ministers en staatssecretarissen, vrouw is.

Samsom zei dat maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur, waar hij in debat ging met VVD-leider Mark Rutte, zijn belangrijkste concurrent bij de verkiezingen.

Rutte kreeg bij het aantreden van zijn kabinet twee jaar geleden kritiek vanwege het beperkte aantal vrouwen in de ministersploeg. Dat waren er drie.

Maandag zei hij dat het fantastisch zou zijn als er veel vrouwen in het kabinet komen, maar de kwaliteit van de bewindspersonen is voor hem doorslaggevend.

Consumentenvertrouwen

Verder was de PvdA-lijsttrekker tijdens het debat van mening dat het beleid van de VVD het consumentenvertrouwen in Nederland ondermijnt. 

Samsom zei dat het consumentenvertrouwen in Nederland spectaculair is gedaald de afgelopen jaren, ''omdat mensen niet weten wat er komt''. Hij verweet Ruttes VVD voor elke verkiezingen lastenverlichtingen te beloven. Datzelfde geldt voor de hypotheekrenteaftrek waar de VVD nooit aan wilde morrelen, maar wat volgens Samsom na verkiezingen toch telkens gebeurde.

''Iedereen weet dat dat niet kan worden waargemaakt. Dat type beloften, waarvan iedereen voelt dat ze worden gebroken, dat is de grootste ondermijning van het consumentenvertrouwen in Nederland'', zei Samsom.

Met elkaar

Het is echt niet zo vanzelfsprekend dat VVD en PvdA na 12 september sowieso met elkaar in een kabinet terechtkomen, vinden zowel Rutte als Samsom. Ze reageerden daarmee op opmerkingen van onder andere CDA en D66 dat de twee wel steeds hun onderlinge verschillen benadrukken maar ondertussen straks gewoon op elkaar aangewezen zijn.

''Er zijn talloze combinaties mogelijk dat we niet samen in een kabinet zitten'', zei Samsom, zonder uitgebreid op voorbeelden in te gaan. Ook Rutte wees op de parlementaire geschiedenis waarbij vaker de twee grootste partijen niet allebei in de regering kwamen.

PVV

Rutte herhaalde dat zijn partij geen enkele partij uitsluit, ook de PVV niet. De VVD-lijsttrekker waarschuwde wel dat een stem op de PVV niet helpt om die partij in het kabinet te krijgen, omdat anderen wel de PVV uitsluiten. ''Een stem op de PVV is een stem op Samsom'', zei Rutte. De PvdA-leider noemde dat een ''bizarre uitspraak''.

PVV-leider Geert Wilders wees er in het tv-programma 1 Voor de verkiezingen op dat VVD en PvdA alleen maar ''een toneelstukje'' opvoeren en uiteindelijk toch samen in het kabinet zullen gaan.

''Dat beide heren Nederland naar de knoppen gaan helpen, is wel zeker'', aldus Wilders, verwijzend naar Rutte en Samsom. Er zijn volgens hem geen andere opties dan dat VVD en PvdA samen in een kabinet komen. ''Er is alleen nog een derde of vierde partij nodig.''

Uitgebreide profielen van de lijsttrekkers

Alles over de aanstaande verkiezingen

Meer over partijen en politici op NUpubliek