DEN HAAG - De VVD heeft de afgelopen jaren geprobeerd de PVV "te kopiëren", bijvoorbeeld met diens strengere immigratiebeleid.

Maar volgens Geert Wilders heeft dat de VVD geen winst opgeleverd, "want mensen gaan altijd voor het origineel". Dat zegt de PVV-lijsttrekker in een interview met NU.nl.

Wilders vindt echter dat de VVD met de huidige standpunten op het gebied minimumstraffen, bezuinigen op ontwikkelingshulp en de hardere aanpak van drugs, niet de echte "highlights" van de PVV heeft overgenomen.

Hij wijst ook op de verschillen in het zorgbeleid: "Als het om de zorg gaat, is de VVD een van de meest asociale partijen van Nederland. Als je ouder bent heb je een probleem als je op de VVD stemt", aldus de PVV'er.

Kritiek

In het interview gaat Wilders bovendien in op de kritiek van PVV'ers die onlangs uit de partij zijn gestapt, of de kandidatenlijst niet meer hebben gehaald.

De PVV kampt inmiddels met vijf ex-PVV'ers die kritiek uiten op de partij, en met name op Wilders. Vijf dagen voor de verkiezingen bracht een van hen, Marcial Hernandez, nog een boek uit genaamd Geert Wilders ontmaskerd.

Premie

Maar Wilders leest in die uitingen niet meer dan de gevoeligheden die kunnen opspelen als er een nieuwe kandidatenlijst komt. Daarbij ligt zo'n situatie bij de PVV "ingewikkelder dan elders" omdat volgens Wilders bij andere partijen er "een premie om je mond te houden" is.

"Als je bij het CDA, de VVD of de PvdA zit en je krijgt een lage plek of geen plek, dan hou je wel je mond omdat je weet dat je drie maanden later wel ergens burgemeester bent, voorzitter van een waterschap of directeur-generaal op een ministerie. Dat ligt bij ons anders."

Wilders verwacht niet nog meer verrassingen als het om de kandidaten gaat. "Ik heb een geweldige lijst met enthousiaste mensen, en ik geloof dat we het daarmee heel goed gaan doen."

Interview: 'Het CDA blijft een oude machtspartij'

Bezuinigingen en investeringen van het PVV-programma

Profiel van Geert Wilders

Volg de verkiezingen via onze special