DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma denkt dat Mark Rutte (VVD) is geschrokken van zijn eigen plannen en daarom het CDA zoekt om tot een "solidair programma" te komen.

Dat zegt Buma in een interview met NU.nl.

Hij reageert op de uitspraken van VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat hij graag het CDA bij een eventuele nieuwe regering zou willen. De CDA'er vermoedt dat Rutte spijt heeft van zijn eigen verkiezingsprogramma, "omdat ook ik de kritiek daarop hoor".

"Vergeet niet: de VVD geeft de ziekenhuisdirecteuren 1000 euro netto, maar legt de rekening neer bij de ouderen die de thuiszorg zien afkalven en een eigen risico krijgen bij de huisarts", aldus de CDA-lijsttrekker.

"Het CDA ontziet juist de ouderen, daar heeft Rutte ons dus nodig om er een goed programma van te maken."

Compromissen

Op de vraag of het CDA er na de koerswijziging wel aan toe is om al te gaan regeren, zegt Sybrand Buma: "Of het CDA meeregeert, is echt afhankelijk van de vraag of er voldoende in zit van wat wij belangrijk vinden."

"Ik ga bewust niet met compromissen naar de kiezer. De kiezer heeft er recht op te weten wat de partijen zelf vinden."

Ruziekabinet

Wel vreest hij voor een ruziekabinet nu "PvdA en VVD elkaar in de modder trekken", waardoor Nederland na 12 september mogelijk "geen coalitie krijgt, maar een groot probleem".

Buma: "Alleen een sterk kabinet in het midden kan voorkomen dat we voor vier jaar ruzie krijgen."

Lees het hele interview: 'Rutte en Samsom gaan richting vier jaar ruzie'

Uitgebreid profiel van CDA-leider Buma

Alles over de verkiezingen op onze special

Meer over partijen en politici op NUpubliek