DEN HAAG - VVD-leider en premier Mark Rutte breekt Nederland af. ''Hij is een soort omgekeerde Drees'', zei PVV-leider Geert Wilders maandag, verwijzend naar de razend populaire oud-premier.

Wilders deed de uitspraak bij RTLZ. Willem Drees (PvdA) leidde na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw van Nederland.

Wilders gaf de zorg als voorbeeld van zijn bewering. Volgens de PVV snijdt de VVD 6 miljard in de langdurige zorg, waarvan 4,5 miljard de zorg rechtstreeks raakt.

''Dat betekent dat de VVD de ouderenzorg afschaft, de aow-leeftijd verhoogt, de verzorgingshuizen aanpakt, de thuiszorg afschaft. De VVD breekt de zorg in Nederland af'', concludeert Wilders.

Hij vindt het belangrijk dat Nederlanders weten dat de VVD de grootste snijder in de ouderenzorg is en de zorg voor ouderen kapot maakt.

PvdA

Wilders zei verder dat een stem op de VVD eigenlijk een stem op de PvdA is, omdat die twee partijen na de verkiezingen volgens hem toch gaan samenwerken. ''Als je niet wilt dat er een paars kabinet komt, moet je je stem vooral niet aan de VVD geven'', zei de PVV'er.

Hij rekent op 24 of 25 zetels voor zijn eigen partij. In de peilingen staat Wilders wat lager, maar de zogenoemde gordijnbonus - van mensen die wel op de PVV stemmen, maar daar niet in het openbaar voor uitkomen - moet het zetelaantal opkrikken.

Wilders haalde in het interview ook uit naar de PvdA. Volgens de PVV'er gaan de grenzen verder open als PvdA-leider Diederik Samsom de leiding krijgt. Nederland wordt dan ''niet alleen overgeleverd aan Europa'', maar ook de ''massa-immigratie uit islamitische landen wordt groter dan ooit tevoren''. Wilders stelt dat dit geen angstbeeld is, maar de harde realiteit.

Alles over de verkiezingen op onze special