AMSTERDAM - De FNV gaat actievoeren als het demissionaire kabinet niet direct een streep zet door vier maatregelen uit het begrotingsakkoord.

Dat schrijft voorzitter van de vakcentrale Ton Heerts maandag in een brief aan premier Mark Rutte (VVD).

Heerts is tegen de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, de hervorming van het ontslagrecht, het belasten van de reiskostenvergoeding en de nullijn voor rijksambtenaren.

Als het kabinet niet voor 17 september een streep zet door die maatregelen, gaat de FNV oproepen tot 'collectieve acties', staat in de brief te lezen.

Hypotheekrenteaftrek

In plaats van bovenstaande bezuinigingen wil de FNV onder meer de vermogens- en vennootschapsbelasting verhogen en een energiebelasting invoeren. Ook moet de hypotheekrenteaftrek verder worden aangepast.

Het akkoord werd na de val van het kabinet-Rutte in april gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het vormt de basis voor de rijksbegroting voor 2013 van het demissionaire kabinet. De brief moet vooral worden beschouwd als een voorschot op de komende coalitieonderhandelingen.

Onzekerheid

Volgens Heerts bevat het akkoord maatregelen die de positie van werkenden en niet-werkenden ''onaanvaardbaar zullen aantasten en de onzekerheid in werk en inkomen doen toenemen''.

De FNV-leden maken zich volgens hem zorgen over bijvoorbeeld het versoepelen van het ontslagrecht, zonder dat daar perspectief tegenover staat, en over hun koopkracht.

Heerts heeft ook de werkgeversorganisaties geïnformeerd en hen gevraagd zich achter het FNV-voorstel te scharen. Hij zegt dat het onbekend is welk standpunt de werkgevers hebben over de ingrepen uit het Lenteakkoord. ''De berichten die ons bereiken zijn diffuus.''

CNV stelt in een reactie "in dit stadium geen ultimatum" te willen stellen. "De kiezer is nu aan zet. Laten we eerst een afwachten wat de uitslag is van de verkiezingen", aldus vice-voorzitter Maurice Limmen.

Lees een interview met Ton Heerts