DEN HAAG - VVD-leider en premier Mark Rutte noemt een paarse coalitie - waarin de VVD samenwerkt met de PvdA en D66 - ''hoogst onwaarschijnlijk'' en ''bijna onmogelijk''.

Dat zei hij maandagochtend op Radio 1.

Rutte stelde dat een paarse constructie ''los van de inhoudelijke verschillen'' ook nog eens ''geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer''. Dat betekent dat wetgeving niet door de Eerste Kamer komt, constateert de VVD'er.

VVD, PvdA en D66 hebben samen 35 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Zou er een coalitie komen met het CDA dan kan die rekenen op 41 zetels. Op zo'n constructie ging Rutte niet in. Hij vindt verder speculeren over mogelijke coalities ''niet correct richting de kiezer''.

Eerder noemde Rutte een paarse coalitie ''echt heel ver weg'', omdat de verschillen tussen de VVD en PvdA zeer groot zijn.

Paarsplus

Jolande Sap van GroenLinks pleit voor paarsplus omdat een links kabinet niet meer mogelijk lijkt. Ze waarschuwt voor een centrumrechts kabinet van PvdA, VVD, CDA en D66 en roept daarom nu op om paarsplus mogelijk te maken.

Volgens Sap zal een paars kabinet instabiel worden omdat die niet kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Zij ''vreest dat we aankoersen op centrumrechts'', twitterde ze maandag. ''Maak paarsplus mogelijk'', voegde ze eraan toe.

Een links kabinet heeft nog steeds de voorkeur van GroenLinks, maar dat lijkt gezien uitspraken van VVD en D66 niet meer mogelijk.

Uitgebreid profiel van Mark Rutte

Lees alles over de verkiezingen

Meer over partijen en politici op NUpubliek