AMSTERDAM - Een top honderd van foute uitzendbureaus moet het gemakkelijker maken de praktijken van deze bureaus tegen te gaan.

De uitzendbureaus worden door de inspectiediensten extra scherp in de gaten gehouden, bevestigt een woordvoerder van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) maandag na een bericht hierover in het AD.

Het gaat om uitzendbureaus die vaak regels overtreden en werknemers uitbuiten. Kamp maakt de lijst, die al wordt gebruikt, niet openbaar. "Vaak gaat het om vermoedens en dan zou sprake zijn van laster als je zo'n lijst openbaar maakt."

Malafide uitzendbureaus zijn al langer een probleem. Eerder werd het aantal foute bureaus in Nederland op zesduizend geschat. Een lijst van zesduizend uitzendbureaus bijhouden heeft echter weinig zin. "Je moet ook de capaciteit hebben om het aan te pakken. We beginnen dus met de honderd waar de meeste misstanden zijn."

Onrechtmatig vergaarde winst

Kamp bekijkt nog of onrechtmatig vergaarde winst kan worden afgepakt van de eigenaren van zulke uitzendbureaus. Ook overweegt hij een register in te voeren om te voorkomen dat betrapte overtreders een nieuw bedrijf kunnen starten. "Zo'n register brengt wel weer administratieve lasten met zich mee."