DRACHTEN - PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte ''geen angstbeelden moet schetsen'' over het PvdA-verkiezingsprogramma.

Samsom zei dat in reactie op uitlatingen van Rutte, die zondag aangaf dat Nederland onveiliger wordt als de PvdA weer aan de macht komt.

''Ik vind niet dat je campagne moet voeren op basis van angstbeelden van het programma van anderen, maar op basis van je eigen programma."

"Ik vertel wat wij willen met Nederland en dan zijn kiezers slim genoeg om door angstbeelden heen te prikken'', zei Samsom zondagavond na afloop van een PvdA-verkiezingsbijeenkomst in Drachten.

Verandering

Samsom zei in zijn speech voor PvdA'ers uit Groningen, Drenthe en Friesland dat verandering in de lucht hangt en dat die over 72 uur bewaarheid kan worden.

Hij haalde uit naar VVD en CDA die verantwoordelijk zijn voor 2 jaar ''rechts rotbeleid'' waarin de verschillen tussen mensen groter zijn geworden en ''bruggen in Nederland zijn weggeslagen''.

Afspraak met Rutte

Samsom ontkende na afloop dat hij al in potlood een afspraak met premier en VVD-leider Mark Rutte in zijn agenda heeft staan, zoals CDA-leider Sybrand Buma denkt dat het geval is.

Samsom denkt wel dat de fractievoorzitter van de partij die woensdag de grootste wordt, op donderdag het initiatief moet nemen om de ''formatie op gang te krijgen''.

De PvdA-leider reageerde ook op het idee om opiniepeilingen in een periode vlak voor de verkiezingen te verbieden. SP-leider Emile Roemer bleek daar zondag wel oren naar te hebben. Samsom is er op tegen omdat zo'n verbod volgens hem de vrijheid van meningsuiting aantast.

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier