DEN HAAG - SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt dat er moet worden nagedacht over een verbod op peilingen in de laatste weken voor de verkiezingen, zoals in bijvoorbeeld Frankrijk bestaat.

''Daarmee haal je de hype weg", zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Roemer zit ook wel een nadeel: de vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd. Toch vindt hij dit onderwerp ''een goede discussie waard". Hij wil dat die na de huidige verkiezingen wordt gevoerd.

Volgens sommige deskundigen heeft het grote aantal peilingen vlak voor de verkiezingen effect op het gedrag van politici en zouden ook de kiezers erdoor beïnvloed worden.

Vicepremierschap

Roemer herhaalde de vrees dat de PvdA uit is op een paars kabinet met VVD en D66. Hij pleitte opnieuw voor een links blok van PvdA en GroenLinks, dat voor de rechtse partijen ''een blok aan het been" kan zijn in de formatie.

De SP-leider gaf in de uitzending aan niet uit te sluiten dat hij na de verkiezingen vicepremier wordt onder PvdA-leider Diederik Samsom.

"Je moet mij op de plek zetten waar ik het beste tot mijn recht kom. Nu zou ik zeggen dat ik het beste op mijn plek ben als fractievoorzitter."

Een week geleden zei Roemer dat hij geen vicepremier of minister onder VVD-leider Mark Rutte wilde worden.

Uitgebreid profiel van Emile Roemer

Alles over de verkiezingen in ons nieuwsdossier

Meer over partijen en politici op NUpubliek