AMSTERDAM - Volgens onderzoek van Maurice de Hond twijfelt nog een derde van alle kiezers over hun stem in de verkiezingen van woensdag.

Van die groep zegt twee derde al wel een voorkeur te hebben. Opvallend is daarbij dat de PvdA het beter doet onder de twijfelende kiezer dan de VVD. 23 procent van de twijfelaars zegt de voorkeur te hebben voor de PvdA, terwijl 14 procent denkt op de VVD te gaan stemmen.

Bij de kiezers die al zeker weten op wie ze gaan stemmen is juist de VVD in het voordeel, met 24 procent van de stemmen, tegen 20 procent voor de PvdA.

De PvdA steeg de afgelopen twee weken rap in de peilingen. In de peiling van Ipsos Synovate die zaterdag in Nieuwsuur werd gepresenteerd stonden de VVD en PvdA allebei op 35 zetels.

GroenLinks

Volgens De Hond zijn vooral mensen die twee jaar geleden op GroenLinks stemden nu geneigd om voor de partij van Diederik Samsom te kiezen. Maar liefst 30 procent van alle GroenLinks-stemmers zou nu zijn overgestapt naar de PvdA.

Ook 11 procent van de D66-stemmers en 8 procent van de SP-stemmers zeggen nu op de PvdA te zullen stemmen. Andersom zal 14 procent van de mensen die vorig jaar op PvdA stemden, nu juist op SP stemmen, aldus het onderzoek.

Alles over de verkiezingen op onze special

Meer over partijen en politici op NUpubliek